news        mail   location

 
 

Gândindu-ne la lucrarea universală a Domnului Dumnezeu, mintea noastră se înaripează și de la mii de ani lumină, încercăm să vedem capodopera Creatorului.

 

Începem să măsurăm totul în chip mecanic și folosind geometria în spațiu ne vom da seama de perfecțiunea făpturilor, luate fiecare în parte; perfecțiunea unei stele, a unui arbore, a unei flori, a unei gâze neînsemnate, a omului, mai ales.

S-ar putea afirma, fără teama de a greși, că sunt tot atâtea dovezi despre existența Domnului Dumnezeu, câte ființe a creat pe Pământ, adică mii și sute de ani și milioane de milioane!

Ce credem că ar însemna versurile lui Victor Hugo:

,,Toată făptura fremătând de bucurie iubire, de bucurie deosebită, și de încântare.

Face să se înalțe din adâncul adâncurilor, cântare obștească,

Și laolaltă cu florile și stelele

Proslăvește pe Dumnezeu.”

Și ce poate fi mai adorabil spus: ,,Botanica a avut întotdeauna darul de a face sfinți și înțelepți...Ea admiră pe Creator în făpturile Sale” Amiral Jurien de la Graviere (1812-1893).

Se cunoaște opera episcopului Jacques-Benigne Bossuet (1627-1704), capelanul Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea. Este surprinzător câte cunoștințe avea în domeniul anatomiei: ,,...Să ne oprim acum asupra corpului omenesc...Totul este orânduit, în corpul omenesc, cu o minunată măiestrie...Mișcarea încheieturilor lui este pe cât de ușoară, pe atât de neclintită; abia simțim cum ne bate inima, noi care simțim cele mai mici mișcări din afară...arterele se pun în mișcare, sângele circulă...toate părțile trupului își primesc hrana lor fără a tulbura somnul nostru, fără a bate gândurile noastre; atât de mare rânduială și măsură, finețe și gingășie a pus Dumnezeu în așa de importante mișcări.”

Mi s-a părut interesant să adăugăm aici și ceea ce spune Fenelon Francois de Salignac de la Mothe (1651-1765) despre existența efectivă a Domnului Dumnezeu, în lucrările Sale nesfârșit. Cred că ar fi potrivit să spicuim părțile principale din text: ,,Să privim acest corp: El este acoperit cu o piele subțire și delicată pentru împodobirea corpului. Dacă această piele ar lipsi: ,,corpul ar fi hidos și ar produce greață. Această piele este străpunsă de găuri pretutindeni ca un ciur...Deși sudoarea iese în afară prin acești pori, totuși, sângele nu se scurge niciodată prin ei...Dacă pielea ar fi mai puțin strânsă și mai puțin densă, fără, ar părea jupuită.”

(Fenelon Francois de Salignac de la Mothe, De l`existence de Dieu, ed. 1843, cap. II, nr. 32)

Dar cine nu va admira construcția oaselor? Dar mișcarea brațelor? Ce vom spune despre încheieturile mâinilor, picioarelor și lungimea brațelor pentru a putea atinge toate părțile trupului omenesc?

Mâinile? O, Doamne, ce ne-am face fără mâinile care sunt o țesătură de nervi și oscioare legate unele de altele, care au toată tăria și toată mlădierea?

 Dar degetele? Cum ne vom putea lipsi de ochi, egali așezați, aproape la mijlocul feței?

Limba noastră, ca un arcuș de vioară scoate sunete atât de frumoase! Cine se preocupă a înțelege, că îmbucătura alimentară, zilnic este în lucrare de separare și amestecarea de substanțe lichide, fermentarea lor, asimilarea lor, săvârșindu-se atât de măiestrit în trupul omenesc.

Că este vorba despre ceea ce băgăm pe sub nas, să ne întrebăm cum am arăta fără nas! Să ne întrebăm cu atenție în oglindă și vom constata, că fără nasul așezat atât de măestrit, chiar în mijlocul feței, fața turtită și slută...Cele două nări slujesc împreună la respirație și la miros!

Dar maxilarele?

Ce să spunem despre substanța creierelor și despre păstrarea în ordine absolută, reprezentările atâtor obiecte de care am fost izbiți de când suntem pe lume, nu este minunea cea mai mare?

Să ne bucurăm, așadar, că avem posibilitatea și putem să închidem și să deschidem imaginația noastră ca pe o carte și să ne minunăm de binecuvântarea Domnului Dumnezeu, întrebându-ne, plini de uimire: Ce mână a știut să imprime în această tină, care pare fără formă, imagini așa de prețioase și rânduite cu o artă minunată?

Dar corpul uman, care prin capodopera naturii nu se compară cu gândirea sa? Și poți mai bine înțelege ce a scris:

În lume-s multe, mari minuni! Minuni mai mari ca omul, nu-s! (Sofocle, Antigona)

Să deschidem bine ochii, ca să vedem minunile Domnului Dumnezeu, din toți și din toate, să le iubim din inimă, toate aceste capodopere și să lăudăm pe Dumnezeu pentru toată purtarea Sa de grijă! Gânduri sacre pentru sacra lucrare!

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar