news        mail   location

 
 

După cum a fost înțeleasă filosofia lui Platon despre lume, Nietzsche merge pe urmele acestei împărțiri în două a lumii și vede că aceeași idee apare și în gândirea creștină. În locul „lumii reale” a Formelor lui Platon, creștinismul oferă o altă „lume reală”, o lume viitoare a Raiului, promisă celor virtuoși.

 

Nietzsche consideră că, de fapt, creștinismul vede lumea în care trăim acum ca fiind cumva mai puțin reală decât Raiul, dar în această versiune a Ideii celor două lumi, „lumea reală” poate fi atinsă chiar dacă numai după moarte și cu condiția să urmăm preceptele creștine în această viață. Lumea din prezent este devalorizată, la fel cum este și în cazul lui Platon, excepție făcând situația în care ea devine trambulină care ne propulsează în lumea de dincolo. După Nietzsche, creștinismul ne cere să negăm viața din prezent în favoarea promisiunii unei vieți viitoare.

Atât versiunea platoniciană, cât și cea creștină a ideii că lumea e împărțită în „reală” și „aparentă”, ne-au influențat profund modul în care gândim despre noi înșine. Sugestia că tot ce are valoare pe lume este cumva „dincolo” de granițele acestei lumi în care trăim, duce la un mod de gândire care în esență neagă viața.

Ca rezultat al acestei moșteniri platoniciene și creștine, am ajuns să privim plini de resentiment și dispreț lumea în care trăim, să o vedem ca pe o lume căreia trebuie să îi întoarcem spatele, pe care trebuie s-o transcendem și de care, cu siguranță, să nu ne bucurăm. Nimic mai netemeinic și fals! Platon n-a citit Evanghelia, deci Scripturile, și nu știa de doctrina lui Iisus! Dar, Nietzsche, cu „droaia de popi luterani” putea afla învățăturile lui Iisus, ceea ce era sigur, nu ajunge să fie așa de slobod la emis ipoteze cu „ciocanul filosofic” și detunătură de „dinamită” ca să folosim atributele și expresiile sale!

Ca să ne lămurim trebuie să analizăm activitatea filosofului german din secolul al XVIII-lea, Immanuel Kant, ale cărui idei sunt esențiale pentru a înțelege filosofia din spatele viziunii lui Nietzsche (Filosofie – Idei fundamentale, Editura Litera, 2016, pag. 219-220).

Vom vedea și un capitol: „Cea mai persistentă eroare a filosofiei”, cum vede mersul gândirii și erorile pe parcurs.

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, Centrul Cultural Pitești a fost gazda unui eveniment de excepție realizat în parteneriat cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul proiectului ,,Personalități culturale”, a fost organizată conferința cu tema „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică și recreativă la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Curtea de Argeș.
Mari sunt aripile milosteniei. Sfâșie văzduhul, trece de lună, lasă în urmă soarele și ajunge în ceruri. Dar nici acolo nu stă. Trece și de ceruri, înconjoară puterile îngerești și se așează în fața Tronului Domnului.
Cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva la noi este de veacuri şi dragostea poporului nostru dreptcredincios pentru ea a crescut în timp mai ales după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte în secolul al 17-lea. De atunci, din generaţie în generaţie, românii au mers la Iaşi să-i ceară ajutorul şi mai ales să-i mulţumească la sărbătoarea ei din 14 octombrie pentru binefacerile primite de la Dumnezeu prin rugăciunile ei.
În ziua de 15 octombrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Costești, în care parohiile din cercul nr. III pastoral: Popești, Slobozia Trăznitu, Burdea, Purcăreni, Palanga, Bucov, Râca, Surdulești și Miroși, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Fără să ne bocim prea mult, deși ar trebui pentru că lumea interioară, dumbrava sufletului nostru este de cele mai multe ori pustiită, ori neglijată cu bună știință sau din necunoaștere și gravă neglijență, noi, laolaltă, ne străduim cu îndârjire ca să avem, cu orice preț, succes și iarăși succes!
Nu mi-a plăcut să aud, niciodată, de trenul accelerat, cum că ar fi un mijloc mai rapid de locomoție. Ori de câte ori am călătorit cu un asemenea utilaj pe roate de fier, alunecătoare pe șine de oțel, după o vreme, mi-am zis că e un tren obișnuit și „accelerat” era doar o expresie tehnică imprimată pe o tablă vopsită în alb și cu litere negre.
Unii mai mucaliți susțin că este o problemă cu „timpul” și că am trăi – și aici se are dreptate – sub presiunea timpului! Ne gândim, bineînțeles, că legătura noastră dintre natura „interioară și exerioară” se pierde foarte ușor, pentru că se pune problema gestionării emoțiilor, care ne duc în legătură cu noi înșine, cu trupul nostru și chiar cu sufletul nostru, cu semenii (aproapele), dar și cu lumea, în general și special.
Poetul german Heinrich Heine (1797-1856) avea și el, ca aproape toți oamenii, spaima pierderii de timp, așa cum o are o mare parte a omenirii, dar altora, să am iertare, nici nu le pasă. Și pe vremea lui era tot ca pe vremea noastră, grele împrejurări, de aceea scria: „Mi-e inima grea, cu durere/ Eu cuget la vremuri bătrâne/ Am înțeles atunci lumea/ Și rost avea ziua de mâine/...Dar astăzi sucit pare totul/ Prin jale și chinuri mă port.../ Posac pare totul acuma/ Și jalnic și putred și rece;/ De n-ar fi puțină iubire,/ Prin viață zadarnic ai trece!”
Ce m-a bucurat și m-a fascinat la mama, a fost și a rămas voința ei de a munci fără odihnă și într-un ritm amețitor. Așa am învățat noi de când eram mici, și acum, când am altă înțelegere rămân uimit că am putut suporta un „regim de ocnaș”, neavând nicio înțelegere, că eram și eu, bietul de mine, un băiețandru plin de avânt, dar totuși, cu viață crudă de prunc.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar