news        mail   location

 
 

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.



 

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica satului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La această întânire de suflet a fost prezent și părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, precum și părintele Neculai Axentioi, protopop de Târgu Neamț. După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul. Răspunsurile la strană au fost date de corul ,, Basileus” al Seminarului Teologic,,Vasile cel Mare” din Iași.

Ierarhul Argeșean a rostit un cuvânt de învățătură legat de însemnătatea acestei duminici, amintind de întânirea Domnului Iisus cu sfintele femei mironosițe care au auzit mesajul ,,Bucurați-vă”.

În acest context de aleasă sărbătoare, a vorbit și părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a transmis un mesaj din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, legat de aniversarea celor 80 de ani pe care Ierarhul Argeșean urmează să-i împlinească în data de 6 iunie.

Pentru a-și arăta recunoștința și aprecierea față de eforturile depuse în timp pentru promovarea frumoaselor ținuturi nemțene, din care face parte și satul Cracăul Negru, Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a oferit mai multe distincții. Astfel, părintele protopop Neculai Axentioi a primit distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”, iar doamna preoteasă Elena Apetroaiei, a primit medalia creștin ortodoxă ,, Sf. Mc. Filoteea”.

Bucuria reântâlnirii cu locuitorii din satul Cracăul Negru s-a concretizat și prin prezentarea cărții ,, Bucuria de trăi”, volum care a fost lansat în urmă cu două zile pe meleagurile nemțene. Din acest motiv, la acest eveniment a fost prezent și scriitorul Adrian alui Gheorghe, cel care s-a îngrijit de apariția acestei ediții.

În final, Ierarhul Argeșean a primit cu multă bucurie o icoană a Sfintei Cuvioase Parasceva de la Iași, care a fost oferită de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Din partea parohiei Cracăul Negru, Înaltpreasfinția Sa a primit un engolpion cu chipul Sf. Fecioare Maria, ocrotitoarea bisericii din această localitate.

Biserica din parohia Cracăul Negru s-a construit la îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, fiu al satului, lucrările fiind începute în anul 1999. Locul pentru noua biserică și piatra de temelie au fost sfințite de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în luna iunie, anul Domnului, 1999, pe vremea când acesta se afla în scaunul mitropolitan al Modovei și Bucovinei. A fost ridicată cu osteneala credincioșilor din satul Cracăul-Negru, și cu donațiile enoriașilor, preacucernicilor slujitori și binecredincioși creștini din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Prima biserică din satul Cracăul-Negru, Comuna Crăcăoani, a fost construită din lemn în anul 1783 la ințiativa Preotului Dediu Țintea, cu ajutorul enoriașilor.

Biserica de lemn era insuficientă ca spațiu de slujire, având o capacitate de numai 30 de persoane, ceea ce a determinat construirea unei biserici mai mari, tot din lemn, dar pe o temelie de piatră, terminată și sfințită în anul 1849, satul numărând la acea vreme peste 180 de familii.

Constatându-se necesitatea construirii unei biserici mai încăpătoare și care să fie în armonie arhitectonică cu frumusețeea deosebită a locului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și la dorința Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, ca în satul natal să fie înălțat un locaș de rugăciune pentru pomenirea moșilor și strămoșilor, s-a hotărât edificarea unei noi biserici de zid, în stil moldovenesc.

Construcția bisericii a fost realizată de către o echipă de meșteri zidari din Curtea de Argeș, condusă de către domnul constructor, Nae Drăgoi.

Pictura a fost realizată de către meșteri zugravi din Județul Argeș, iar catapeteasma și mobilierul din interior au fost sculptate și donate de către familia epitropului Gheorghe și Irina Ursu.

Concomitent cu edificarea noii biserici parohiale, pentru îndeplinirea activităților pastoral-misionare, culturale și social-filantropice, s-a construit un Centrul Social-Cultural, pus sub ocrotirea Sfintei Mucenițe Filoteea de la Curtea de Argeș.

           

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!
De câte ori nu ne simţim aşa de bine având în jurul nostru oameni cu care ne putem împăca! Cât este de necesar să ai pe cineva căruia să-i poţi spune totul, ca ţie însuţi. Prieteniile sunt apreciate ca o ipostază a sfinţeniei. Anticii şi de la ei până în timpurile moderne, s-au scris despre prietenie tomuri întregi. Iisus a pus problema prieteniei tranşant. Adică, nu se poate vorbi în dodii sau lua cumva în glumă această stare unică din viaţa omului.
Minunata făptură, zidită de Dumnezeu, în frumuseţea acestei lumi văzute, omul, are puterea încredinţată de a se bucura, a gândi şi a lucra în Grădina Maicii Domnului. Dacă ziua avem bucuria de a vedea cele semănate de Dumnezeu, cu atâta bunătate felurită, noaptea, deasupra capului nostru ni se arată uriaşa plămădire de sori şi stele, care ne uimesc mintea şi ne bucură inima şi sufletul, deopotrivă!
Duminica Mare, cum se mai spune pe la noi, este Duminica Rusaliilor, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și întreaga fire, precum și ziua Întemeierii Bisericii Creștine.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar