news        mail   location

 
 

În Istoria Filosofiei, chiar fără să vrem, întâlnim și „epoca Revoluției” (cuprinsă între anii 1750-1900). Ce „minuni” s-au întâmplat în perioada de 150 de ani? Vom enumera, cu titlul de inventar principalele „capodopere”.

 

1751: Este publicat pentru prima dată, volumul întâi, din Enciclopedia lui Denis Diderot;

1759: Voltaire filosoful publică lucrarea sa Candide, un roman prin care satirizează (după obiceiul știut) gândirea (conceptul) lui Leibniz: „Totul e cât se poate de bine în cea mai bună dintre toate lumile posibile”.

1762: Este publicat textul politic revoluționar al lui Jean Jacques Rousseau, Contractul Social;

1763: Se semnează Tratatul de la Paris, care face din Marea Britanie principala putere colonială în America de Nord;

1776: Este semnată Declarația de Independență a americanilor;

1780: Jeremy Bentham elaborează Teoria utilitarismului în lucrarea introducere în Principiile moralei și legislației, publicată în anul 1789;

1781: Filosoful Immanuel Kant publică lucrarea: Critica rațiunii pure;

1789: Căderea Bastiliei, la Paris, marcând începutul Revoluției Franceze:

1802: Napoleon Bonaparte se proclamă Împărat al Franței;

1807: G.W.F. Hegel, publică Fenomenologia Spiritului;

1843-1846: Soren Kierkegaard filosoful, publică: Sau-Sau și Frică și cutremur;

1848: Karl Marx publică Manifestul comunist. Mișcările revoluționare mătură Europa;

1859: Charles Darwin publică Originea speciilor, explicând teoria evoluției;

1861: John Stuart Mill, publică Utilitarismul;

1880: Puterile europene încep colonizarea la scară largă a continentului african, altă catastrofă socială, economică și politică.

Franța și Marea Britanie, țări în largul oceanelor și a mărilor, au îndrăznit să croiască Imperii, după cum se știe, colonizarea continentelor: Europa, Africa, America de Nord, Canada, America de Sud, Australia și alte insule, cu Polul Nord și Polul Sud. N-a rămas nimic neluminat de Iluminismul, care a dus, din păcate, la prăbușirea vechilor valori, acum dezvoltându-se comerțul mondial, în noile imperii: Britanic, Francez, Spaniol, Portughez, Olandez, care au și dispărut...mai ușor decât au apărut.

Iluminismul, într-un fel, a și distrus, pe lângă binefacerile civilizației, ai cărei beneficiari am fi și noi, dar și cu posibilitatea de a o distruge, iremediabil, dacă suntem răi.

Calinic Argeșeanul

Parohia argeșeană Budișteni din Protoieria Topoloveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. De la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit să participe la slujbă de sfințire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge.
Din capul locului, filosoful britanic Bertrand Russel (1872-1970) nu era străin de munca grea, caznă mare, pe care unii dintre noi au cunoscut-o toată viața. De ce acest gânditor, atât de activ, recomandă că ar trebui să muncim mai puțin?
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar