news        mail   location

 
 

Din capul locului, filosoful britanic Bertrand Russel (1872-1970) nu era străin de munca grea, caznă mare, pe care unii dintre noi au cunoscut-o toată viața. De ce acest gânditor, atât de activ, recomandă că ar trebui să muncim mai puțin?

 

Bertrand Russel, în anul 1932, a publicat eseul Lauda lenei, chiar în perioada prăbușirii bursei de pe Wall Street, din 1929: „Ar părea puțin neobrăzat să promovezi virtuțile lenei în astfel de vremuri în care în anumite părți ale lumii, șomajul afectează o treime din populația aptă de muncă. Totuși, conform lui Russel, haosul economic al momentului era el însuși rezultatul unei atitudini greșite, adânc înrădăcinate față de muncă. El susține că multe dintre ideile noastre despre muncă sunt simple superstiții care trebuie înlăturate printr-o gândire rațională. După gândirea lui sunt două feluri de muncă, este aceea de „a modifica poziția materiei de la suprafața pământului în raport cu alte forme de materie”, adică munca manuală. Al doilea tip de muncă este „să le spui altor oameni să modifice poziția materiei în raport cu alte forme de materie.” Acest al doilea tip de muncă, spune Russel, poate fi extins la nesfârșit – nu doar că poți să angajezi oameni ca să-i supraveghezi pe cei care mută materia, dar poți să angajezi și alți oameni care să îi supravegheze pe supraveghetori sau care să-i sfătuiască pe alții cum să angajeze oamenii.”

Filosoful Bertrand Russel s-a născut în anul 1872, în Țara Galilor, dintr-o familie de aristocrați. De mic a fost interesat de matematică, studiind apoi la Universitatea Cambridge. Acolo a cunoscut pe Alfred North Whitehead și pe filosoful Ludwig Wittgenstein, care l-au influențat. Russel dorea ca filosofia să le vorbească oamenilor de rând, el fiind un activist social, pacifist, teoretician al educației, susținător al ateismului, protestatar împotriva armelor atomice (a fost contemporan cu cele două catastrofe de la Hiroshima și Nagasaki, din 6 și 9 august 1945). A scris lucrări faimoase de filosofie. A murit de gripă în februarie 1970.

Lucrări importante: 1903 – Principiile matematicii; 1910, 1912, 1913 (3 volume): Principia Mathematica; 1914 – Cunoașterea lumii exterioare; 1927 – Analiza materiei; 1956 – Logică și cunoaștere.

„Timpul liber, după Russel, nu trebuie petrecut doar recuperându-ne după muncă. Dimpotrivă ar trebui să constituie cea mai mare parte a vieții noastre, fiind o sursă de joc și creativitate!” (pag. 239)

Calinic Argeșeanul

Parohia argeșeană Budișteni din Protoieria Topoloveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. De la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit să participe la slujbă de sfințire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge.
Din capul locului, filosoful britanic Bertrand Russel (1872-1970) nu era străin de munca grea, caznă mare, pe care unii dintre noi au cunoscut-o toată viața. De ce acest gânditor, atât de activ, recomandă că ar trebui să muncim mai puțin?
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar