news        mail   location

 
 

Stăm bine, ar răspunde un mucalit cu gesturi sumbre. Dacă am cugeta puţină vreme la această stare, numită aspru, neruşinare, am câştiga, nu numai preţuirea semenilor noştri, dar şi iubirea lui Dumnezeu.

 

Doar atunci încercăm sentimentul bucuriei când obrazul nostru se ruşinează ori nu cade întru neruşinare. Auzim deseori câte o expresie de genul:

- De ce eşti, mă, porc de câine?!?

N-am înţeles ce înseamnă această expresie, cu adevărat. Dar am simţit că nu-i a bine să auzi aşa „bunătate” de vorbă aruncată, poate, din preaplinul de năduf al celui pe care l-am necăjit în viaţa aceasta şi aşa de „ticăloşită” cum o numea Sfântul Antim Ivireanul în Predicile sale celebre, pe drept cuvânt!

S-ar părea că acest cuvânt, care devine o stare de fapt, ar avea încă trei surori gemene: dispreţul, batjocura şi obrăznicia.

Ce vom putea adăuga înţelepciunii noastre populare când auzim: „Celui care îi permitem mai mult decât i se cuvine, vrea mai mult decât i se permite?” Sau ce vom mai putea adăuga la ceea ce aflăm: „Nici ochii, nici mâinile, nici urechile în scrisori, în buzunarul sau în secretele altuia?” Să uităm oare, că: „Cine râde prea mult pierde respectul celorlalţi?” sau că: „Cel ce mult glumeşte, / Obraznic se socoteşte?”

De câte ori nu trebuie să iertăm atâtea mojicii: „Ce-mi este mojicul,/ Ce-mi este calicul?/ Unul şi-alt obraznic/ Şi în zi de praznic”. Sau: „Eu îi zic bună dimineaţă, El îmi răspunde cu greaţă”, „Eu-l întreb de sănătate/ Şi el îmi dă cu ghioaga-n spate”, şi mai nostim: „Obraznicul se vâră în sufletul omului, dă năvală ca porcul şi se ţine după tine ca mânzul după iapă”.

A dispreţui pe cineva este semn de mare scădere sufletească.

Iar atunci când vorbim de rău pe oarecare dintre noi, ne arătăm dispreţuitori ori lipsiţi de dragoste şi respect. De aceea este bine să ştim, pentru a nu greşi, că: „Dispreţul faţă de un bun renume se numeşte neruşinare.” Iar românul a zis-o mai direct, pe scurtătură: „Cine dispreţuieşte urăşte!”

Aşa ne aflăm în faţa unui proverb românesc, luat din Evanghelia lui Hristos şi pus ca un plasture pe rană.

De cele mai multe ori, din păcate, foarte puţini sunt cei care nu au poftă de a lua în râs pe unul sau pe altul. Aşa se şi explică maximele rămase nouă spre înţelepţire: „Râzând de altul nu vei scăpa fără să fii luat în râs” sau: „Batjocoritorii trebuie să se mulţumească să guste din propria lor zeamă” pentru că: „Cine râde de cocoşat trebuie să se ţină el însuşi foarte drept!” Aşa că este ruşinos să fii fără ruşine!

De multe ori am spus, adică mi-am spus mai întâi mie, că orice zidire a lui Dumnezeu trebuie cinstită cu iubire întru admiraţie sfântă. Omului, zidirea cea minunată a lui Dumnezeu, se cuvine, cu adevărat să-i arătăm respectul cuvenit: „Nu-ţi bate joc de cel de-un chip cu tine, că însuşi chipul tău ţi-l dispreţuieşti!”

Iubirea sfinţeşte şi luminează genunea!

Calinic Argeșeanul

Parohia argeșeană Budișteni din Protoieria Topoloveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. De la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit să participe la slujbă de sfințire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge.
Din capul locului, filosoful britanic Bertrand Russel (1872-1970) nu era străin de munca grea, caznă mare, pe care unii dintre noi au cunoscut-o toată viața. De ce acest gânditor, atât de activ, recomandă că ar trebui să muncim mai puțin?
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar