news        mail   location

 
 

Ce susținea sus și tare, acest filosof contradictoriu? Că „omul se naște liber și totuși pretutindeni este în lanțuri”.

 

Având în vedere o schemă (vol. Filosofie – idei fundamentale, ediția Litera, București, 2016, pag. 156), Rousseau afirmă că: „în starea sa naturală”, omul este fundamentul bun, iar atunci când a apărut ideea proprietății private, societatea a trebuit să dezvolte un sistem pentru a o proteja și „acest sistem a evoluat sub forma unor legi impuse de cei cu proprietăți asupra celor fără proprietăți” și susține Jean Jacques Rousseau, că: „aceste legi constrâng pe oameni în moduri nedrepte”, și atunci, concluzia finală și descurajantă este că: „Omul se naște liber, și totuși, pretutindeni este în lanțuri” (pag. 156).

Lucrările importante ale filosofului Jean Jacques Rousseau sunt: 1750 – Discurs asupra științelor și artelor; 1755 – Discurs asupra originii și fundamentelor inegalității dintre oameni; 1755 – Discurs asupra economiei politice și în 1762 – Contractul Social.

Se știe că filosoful Rousseau a fost un produs al secolului al XVIII-lea, cunoscut ca drept Iluminism, adică o întruchipare a filosofiei europene continentale. El a dorit să devină faimos ca muzician și compozitor, dar în 1740 i-a întâlnit pe Denis Diderot și Jean d`Alembert, cei care au întocmit noua Enciclopedie, astfel, devenind interesat de filosofie.

Se cunoaște faptul că gânditorii iluminiști din Franța și din Anglia, după caz, au început să pună la îndoială starea lucrurilor, subminând autoritatea Bisericii cât și a aristocrației, iar susținătorul reformelor sociale, cum a fost Voltaire, cădea mereu pradă cenzurii excesive a sistemului. Dar, domeniul principal de interes a lui Rousseau a devenit, până la urmă, filosofia politică, el fiind influențat de contemporanii francezi și de operele filosofilor englezi, în mod special, de Thomas Hobbles și John Locke. Filosoful Hobbles vedea viața drept „solitară, sărăcăcioasă, neplăcută, abrutizată și scurtă”, iar Rousseau se gândea că societatea ar putea avea o influență negativă, după cum s-a dovedit în aproape toate timpurile, la aceasta contribuind și inegalitatea legilor, într-o societate, care, de altfel, mai mult corupe.

Influența politică slăbește „voința generală și ea trebuie să provină de la toți și să li se aplice tuturor”, lucru extrem de dificil.

Calinic Argeșeanul

Parohia argeșeană Budișteni din Protoieria Topoloveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. De la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit să participe la slujbă de sfințire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge.
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”
Iată și silogismul lui Henri Bergson (1859-1941): „Există două tipuri de cunoaștere: Cunoașterea relativă: cunoașterea obiectelor din lume dintr-o perspectivă particulară. Aceasta este atinsă folosind intelectul și rațiunea: noi suntem distanțați de obiectul în sine. Cunoașterea absolută: cunoașterea obiectelor din lume așa cum sunt realmente. Aceasta dobândită prin înțelegere intuitivă a adevărului: este o formă de cunoaștere foarte directă. Așadar, intuiția merge exact în direcția vieții” (pag. 226).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar