news        mail   location

 
 

Cum era și firesc, genialul Gottfried Leibniz, a scris despre „Armonia prestabilită” și că această „armonie” este fondată în Dumnezeu, în „originea radicală a lucrurilor”.

 

Leibniz explică insuficiența fizicii: „Oricât am vrea să explicăm lucrurile, vom merge din cauză în cauză fără ca să putem ajunge vreodată la o cauză ultimă, fiind necesar să trecem de la fizic la metafizic, aici întâlnind ideea de Dumnezeu”.

Dumnezeu este, pentru Leibniz, monada primă, substanța necesară care cuprinde și „rațiunea existențelor”, dar și „rațiunea esențelor”, a tuturor posibilităților lumii...Toate lucrurile sunt create prin „fulgurații ale divinității”.

Dumnezeu nu creează însă la întâmplare, ci după rațiuni suficiente. Dacă filosoful Clarke va întreba, de ce Dumnezeu nu a creat lumea mai curând sau mai târziu în timp, Leibniz va răspunde că a ales timpul după o rațiune pe care a socotit-o mai bună. Dumnezeu lasă ca lucrurile să acționeze după legi cauzale: pentru că acestea sunt cele mai judicioase, cele mai simple; dar face ca sufletele să acționeze după legi finale, fiindcă urmează o perfecțiune a rațiunii. Dacă rațiunea suficientă este „principiul mare”, atunci această rațiune nu va explica numai cauza, realitatea lucrurilor, dar și, final, perfecțiunea lor. Va fi și rațiunea perfecțiunii.

În lume există o armonie prealabilă. Cum ar putea astfel monadele să se pună de acord? Și tot armonia prestabilită va explica și legătura dintre suflet și trup. Trupul își urmează legile lui cauzale. Sufletul pe ale lui, scopurile lui, legile lui finale. Nicio influență de la unul la celălalt, corpurile acționează ca și cum nu ar fi suflete; sufletul, ca și cum nu ar exista trupuri; ce le unește nu este decât această „armonie”, aspect și ea al unui principiu al perfecțiunii.

Dar principiul perfecțiunii este Domnul Dumnezeu; El conduce corpurile „formele înfundate în materie”, ca un inginer care își conduce mașinile, dar guvernează spiritele „cum guvernează un suveran pe supușii săi.”

Ordinea dumnezeiască a lumii unește astfel mecanismul cu cauzele finale, natura fizică cu natura morală, Natura cu Grația. Dumnezeu este principiul organizării raționale a lumii. Dar această organizare este și o „lume a Grației”, Dumnezeu care este izvorul tuturor posibilităților, are de ales între mai multe lumi. El a ales această lume care este cea mai bună posibilă!” (pag. 328)

Calinic Argeșeanul

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!
De câte ori nu ne simţim aşa de bine având în jurul nostru oameni cu care ne putem împăca! Cât este de necesar să ai pe cineva căruia să-i poţi spune totul, ca ţie însuţi. Prieteniile sunt apreciate ca o ipostază a sfinţeniei. Anticii şi de la ei până în timpurile moderne, s-au scris despre prietenie tomuri întregi. Iisus a pus problema prieteniei tranşant. Adică, nu se poate vorbi în dodii sau lua cumva în glumă această stare unică din viaţa omului.
Minunata făptură, zidită de Dumnezeu, în frumuseţea acestei lumi văzute, omul, are puterea încredinţată de a se bucura, a gândi şi a lucra în Grădina Maicii Domnului. Dacă ziua avem bucuria de a vedea cele semănate de Dumnezeu, cu atâta bunătate felurită, noaptea, deasupra capului nostru ni se arată uriaşa plămădire de sori şi stele, care ne uimesc mintea şi ne bucură inima şi sufletul, deopotrivă!
Duminica Mare, cum se mai spune pe la noi, este Duminica Rusaliilor, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și întreaga fire, precum și ziua Întemeierii Bisericii Creștine.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar