news        mail   location

 
 

Una dintre minunile săvârșite de Dumnezeu  pe pământul Țării Românești a fost și împodobirea Bisericii străbune cu Patriarhul Nifon al Constantinopolului, timp de câțiva ani, la începutul secolului al XVI-lea.

 

Acest mare ierarh al Bisericii Ortodoxe a văzut lumina zilei în ținutul Moreea din Grecia, după unii istorici, el fiind din neamul vlahilor, așezați din veacuri în tot sudul Balcanilor. Părinții lui erau străluciți în dreapta credință prin fapte bune, pruncul lor primind numele de Nicolae. După primirea învățăturii de acasă și de la dascăli iscusiți a îmbrăcat chipul monahicesc luând numele de Nifon.

Evlavia crescândă a tânărului monah l-a dus, după cum era și firesc, la Muntele Athos. Aici, după cercetarea chinoviilor și a sihăstriilor, s-a așezat la Mănăstirea Dionisiu. Cu adâncă osârdie s-a ostenit întru rugăciuni și scrierea cărților sfinte. Creștinii din Tesalonic, auzind de evlavia și marea lui înțelepciune l-au ales mitropolit înainte de anul 1484. Aici a păstorit cu multe osteneli, învățând dreapta credință pe păstoriții săi care erau tulburați de unirea mincinoasă, de la Florența din anul 1439. Pentru a se așeza pacea în Biserică, în anul 1484 a participat la un sinod la Constantinopol osândind acea unire de la Florența.

Cu doi ani mai târziu, în 1486, a fost ales patriarh la Constantinopol, unde după doisprezece ani (1498) a fost surghiunit la Adrianopole, patriarhul Nifon suferind cumplite chinuri, mai ales în această perioadă tragică din a doua jumătate a secolului al XIV-lea când turcii au ocupat Constantinopolul (1453), Imperiul Bizantin prăbușindu-se pentru totdeauna ca putere lumească, iar Biserica urcând pe Golgota suferințelor care continuă și acum.

Aici avea să-l găsească domnitorul Radu cel Mare al Țării Românești, întorcându-se de la Constantinopol spre țară. La rugămințile fierbinți ale voievodului basarab, patriarhul Nifon s-a lăsat înduplecat și a purces spre Țara Românească pentru a pune rânduială în Biserica strămoșească. De îndată a făcut sobor mare din egumenii mănăstirilor și boierii Țării Românești, punând toate în rânduială sfântă,  înființându-se și cele două eparhii în anul 1503, Râmnicul și Buzăul, care au vecuit neîntrerupt până azi și în vecii vecilor, sfințindu-le și episcopii păstori vrednici, întărind pe temelii de piatră Biserica lui Hristos.

Tot acum, din ispita celui viclean, a venit peste viața duhovnicească a marelui patriarh Nifon o supărare. La insistențele lui Radu cel Mare, Patriarhul Nifon trebuia să dea o dispensă (aprobare) de divorț pentru boierul moldovean Bogdan, care avea soție și copii, pentru ca astfel să se poată căsători cu sora voievodului muntean. La auzul acestor cereri necreștine, patriarhul Nifon a refuzat categoric, mustrând fără cruțare pe Radu cel Mare, după care a plecat spre Athos, aruncând un legământ – ca să nu zic blestem – asupra domnitorului și a Țării, scuturându-și praful de pe picioare.

Cu durere amară în inimă s-a oprit la Vatoped și la Dionisiu unde și-a petrecut ultimii ani din viață în mare asceză și rugăciune, plecând spre Domnul Dumnezeu, la 11 august 1508, împlinind 90 de ani.

După o vreme, ca la șapte ani, noul domn al Țării, Neagoe Basarab, a trimis sobor de preoți la Mănăstirea Dionisiu, cu învoiala starețului și a obștii monahale de acolo, au dezgropat pe Nifon patriarhul pe care punându-l într-un sicriu de lemn l-au adus în țară la Mănăstirea Dealu, punându-l deasupra mormântului lui Radu cel Mare – izgonitorul său – pentru a primi dezlegarea de blestem, ceea ce s-a și săvârșit din mila Domnului și rugăciunile Sfântului Nifon! Apoi, vodă cel cuminte și înțelept, ucenicul iubit al sfântului patriarh, a poruncit ca de îndată să i se facă o raclă mare de argint poleită cu aur și pietre scumpe, unde au fost puse moaștele sfinte, pentru a fi duse înapoi la Muntele Athos.

Când am fost la Athos, la Mănăstirea Dionisiu am insistat să ni se arate moaștele și racla marelui Patriarh Nifon. Însoțitorii mei, preoți și mireni argeșeni, au putut vedea splendida raclă pe care am purtat-o pe brațe, bucurându-ne cu inima de sfântul patriarh.

Capul lui și mâna dreaptă au rămas la Curtea de Argeș sute de ani, după care acum se cinstesc la Catedrala mitropolitană din Craiova. Pentru prima oară în istoria Bisericii Românești, la 16 august 1517, după sfințirea Catedralei Episcopale din Curtea de Argeș, s-a făcut canonizarea marelui patriarh Nifon, pe care-l rugăm să ne binecuvânteze întru ostenelile noastre, de zi cu zi!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, Centrul Cultural Pitești a fost gazda unui eveniment de excepție realizat în parteneriat cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul proiectului ,,Personalități culturale”, a fost organizată conferința cu tema „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică și recreativă la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Curtea de Argeș.
Mari sunt aripile milosteniei. Sfâșie văzduhul, trece de lună, lasă în urmă soarele și ajunge în ceruri. Dar nici acolo nu stă. Trece și de ceruri, înconjoară puterile îngerești și se așează în fața Tronului Domnului.
Cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva la noi este de veacuri şi dragostea poporului nostru dreptcredincios pentru ea a crescut în timp mai ales după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte în secolul al 17-lea. De atunci, din generaţie în generaţie, românii au mers la Iaşi să-i ceară ajutorul şi mai ales să-i mulţumească la sărbătoarea ei din 14 octombrie pentru binefacerile primite de la Dumnezeu prin rugăciunile ei.
În ziua de 15 octombrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Costești, în care parohiile din cercul nr. III pastoral: Popești, Slobozia Trăznitu, Burdea, Purcăreni, Palanga, Bucov, Râca, Surdulești și Miroși, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Nu mi-a plăcut să aud, niciodată, de trenul accelerat, cum că ar fi un mijloc mai rapid de locomoție. Ori de câte ori am călătorit cu un asemenea utilaj pe roate de fier, alunecătoare pe șine de oțel, după o vreme, mi-am zis că e un tren obișnuit și „accelerat” era doar o expresie tehnică imprimată pe o tablă vopsită în alb și cu litere negre.
Unii mai mucaliți susțin că este o problemă cu „timpul” și că am trăi – și aici se are dreptate – sub presiunea timpului! Ne gândim, bineînțeles, că legătura noastră dintre natura „interioară și exerioară” se pierde foarte ușor, pentru că se pune problema gestionării emoțiilor, care ne duc în legătură cu noi înșine, cu trupul nostru și chiar cu sufletul nostru, cu semenii (aproapele), dar și cu lumea, în general și special.
Poetul german Heinrich Heine (1797-1856) avea și el, ca aproape toți oamenii, spaima pierderii de timp, așa cum o are o mare parte a omenirii, dar altora, să am iertare, nici nu le pasă. Și pe vremea lui era tot ca pe vremea noastră, grele împrejurări, de aceea scria: „Mi-e inima grea, cu durere/ Eu cuget la vremuri bătrâne/ Am înțeles atunci lumea/ Și rost avea ziua de mâine/...Dar astăzi sucit pare totul/ Prin jale și chinuri mă port.../ Posac pare totul acuma/ Și jalnic și putred și rece;/ De n-ar fi puțină iubire,/ Prin viață zadarnic ai trece!”
Ce m-a bucurat și m-a fascinat la mama, a fost și a rămas voința ei de a munci fără odihnă și într-un ritm amețitor. Așa am învățat noi de când eram mici, și acum, când am altă înțelegere rămân uimit că am putut suporta un „regim de ocnaș”, neavând nicio înțelegere, că eram și eu, bietul de mine, un băiețandru plin de avânt, dar totuși, cu viață crudă de prunc.
Ce ne hrănește sau mai bine zis, ce ne bucură sufletul? Spunem adesea: mi-am încărcat bateriile, adică am intrat în văzduhul Duhului Sfânt! Adică, ceva misterios ne-a însuflețit, ne-a împlinit, fără ca noi să fi contribuit cu ceva anume, decât să fim cu inima curată ca să primim roua Duhului Sfânt, chiar din dimineața vieții noastre.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar