news        mail   location

 
 

Când am auzit pentru prima oară de liberul arbitru am crezut că este ceva despre care să povestești, fără ca să te angajeze anume, în societatea românească. Hai să povestim despre liberul arbitru, auzeam câteodată, după ce profesorul de Dogmatică părăsea clasa, luând tabla subsioară, pardon, catalogul, am vrut să scriu, care era mare ca o jumătate de tablă de perete.

 

În timp ce noi râdeam și aruncam pernele din bancă spre tavan, s-a deschis ușa clasei, pe jumătate, și profesorul bagă catalogul (jumătate de tablă de perete) și-i dă drumul jos, spre surpriza noastră. Rămânem blocați! Profesorul nu înaintează. Ușa rămâne încremenită; catalogul pe jos, iar noi, țepeni de uimire, nu știam ce va să însemne noua procedură.

După o vreme, îi spun unui coleg să meargă să ia catalogul și să-l ducă la Cancelarie, dacă nu găsește pe profesor pe drum.

N-a durat mult. Profesorul era pe cerdac, așteptând să vadă cum vom proceda noi, cei din clasă. Rapid se întoarce, intră în clasă, pune catalogul pe catedră și tușind ritos, întreabă:

- Ce am făcut eu acum, iubiți elevi?

- Ați căutat catalogul pe care l-ați pierdut pe drum plecând spre Cancelarie, la sfârșitul orei.

- Nu, nu, nu, strigă înfuriat, cu glas înalt, magistrul nostru.

- Ia, tu de acolo, din colț, ce părere ai? Elevul glăsuiește sfios:

- Eu cred că ați vrut să vedeți, practic, cum am înțeles noi, elevii, cele predate despre liberul arbitru.

- Bravo! Așa da! Dar tu, cel care râzi de știința colegului tău, ce crezi?

- Cred că dumneavoastră ați avut liberul arbitru să plecați la Cancelarie, dar nu trebuia să băgați catalogul pe ușă și să-l lăsați jos, deși, tot liber ați fost.

- Bravo, băiete! Ai înțeles pe jumătate. Dar tu, care râzi fără rușine, ce părere ai?

- Noi, elevii am fost liberi să ne uităm, ca proștii, la catalogul părăsit pe jos și, crezând că sunteți bolnav, un elev a luat catalogul și a plecat să vă caute, cu frică mare, că a dat dezastrul peste dumneavoastră.

- Bravo și ție! Ai umor, băiete!

- Cine mai are ceva de spus? Toți elevii ne holbam la profesorul surpriză!

- Eu, cu îngăduința dumneavoastră, zice un elev care dădea cu oiștea în gard.

- Ia, să vedem ce mai poți adăuga.

- Că și noi eram liberi să lăsăm catalogul jos, până veneați să-l luați singur!

- Oho! Bravo! Toți aveți dreptate! Acesta este liberul arbitru! Toată clasa are nota 10!

Și luându-și catalogul a pornit spre Cancelaria școlii!

Calinic Argeșeanul

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar