news        mail   location

 
 

N-am cunoștință până acum, dacă în regnul mineral tușește apa, vinul, oțetul, rachiul și alte soiuri de lichide! Nu știu dacă în regnul vegetal tușesc roșiile, castraveții, morcovii, cartofii, ridichea, ardeii iuți (tușim noi în locul lor).

 

Nu cunosc nimic din regnul animal și n-am auzit ca leul, în plenul pădurilor să strănute ca să se audă din depărtări, așa cum am auzit răgetele din Grădina Zoologică din Pădurea Trivale! Am vizitat pe bietele exemplare puse la adăpost, îngrijite, dar lipsite de libertate.

Când ne oprim la regnul uman, lucrurile se schimbă: altă viață, altă îngrijire, altă neglijență, alte manifestări. Am auzit, odată, când eram ciobănaș în munți, cum după miezul nopții în jurul stânii s-au oprit o droaie de lupi, de diferite mărimi. Toate normale, până a apărut mai aproape de stână, un soi de vulpi, care au început un dialog misterios, doar de ele înțeles. Am urmărit cu atenție manifestarea unică, solidară și am rămas uimit de modul cum erau înșiruite, ca și lupii, într-o ierarhie perfectă. Nu am înțeles ce și-au spus, dar la un semnal au început să urle pe tonuri diferite, de te apucau toate spaimele lumii.

Ușurel, baciul stânii a deschis fereastra și când a început să strige, să urle ca lupii, să schelălăie ca vulpile și să fluiere bătând darabana, ca-n vis, toate dihăniile s-au făcut nevăzute.

Eram surprins de imaginile unice!

M-am gândit atunci, dar pentru mine cine tușește, ca să scap și eu de zăhăielele, umflăturile și zgomotul greu de suportat, atât de tine însuți, cât și de către cei din jur, că la noi românii, până și animalele cele mai fioroase poartă cu sine Codul bunelor moravuri....am vrut să spun: maniere!

Fiecare în viață caută să aibă un loc. Sunt darnic. Dau un loc: „locul îmbătrânirii”! Să îmbătrânească în locul meu!

Și o ipostază mai inconfortabilă: să tușească în locul meu și să fie, cei care nu mai au răbdare, bolnavi în locul meu!

Și încă una, că n-am nicio pretenție: cine mai moare în locul meu? Iisus Domnul a făcut-o pentru fiecare!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar