news        mail   location

 
 

Filosoful Aurelius Augustinus, continuă dialogul lămuritor: „Căci ar fi un lucru zadarnic să vă poftesc la o mâncare, pe care nu aveți poftă să o luați sau față de care unul simte chiar silă. Să dorim, deci, ca să cereți mai mult această hrană, decât pe aceea a corpului.

 

Dar aceasta va fi cazul, dacă, sufletele voastre sunt sănătoase, căci bolnavii – după cum o putem vedea și la bolile trupului, refuză mâncările care li se oferă și le scuipă afară...Eu reluai, deci, în acești termeni: Noi vrem să fim fericiți! Cuvântul abia exprimat, toți aprobă, unanim. Considerați fericit, întrebai eu, acela care nu are ceea ce vrea? Ei o negară. Cum? Este fericit atunci cel care are ceea ce dorește? Mama mea (Monica) răspunse la aceasta: Dacă el dorește binele și dacă-l are, este fericit, dacă el, din contră, dorește lucruri rele, el este, chiar dacă le are, nefericit. Atunci, spusei eu surâzând și cu bucurie: Mamă, tu ai atins culmea însăși a filosofiei; căci îți lipsesc desigur numai cuvintele ca să te poți exprima tot atât de clar despre aceasta ca Tublius (Cicero) ale cărui cuvinte scrise în Hortensius pentru lauda și apărarea filosofiei, sunt acestea: „Nu filosofii, dar aceia care sunt capabili să discute, afirmă că sunt fericiți toți aceia care trăiesc așa după cum o vreau. Aceasta este însă fals, căci a voi ceea ce nu se cuvine, este cea mai adâncă nenorocire. Este o nenorocire mai mică să nu obții ceea ce vrei, decât să vrei și să obții ceea ce nu se cuvine. Căci pervertirea voinței aduce mai mult rău omului, decât soarta care ne aduce binele.

Licențius spuse atunci: Tu trebuie să ne spui ce trebuie să vrea fiecare ca să fie fericit și ce lucru trebuie el să dorească? Invită-mă, spusei eu, dacă vrei, la aniversarea nașterii tale; voi face atunci tot ce mă vei ruga, fii însă astăzi, oaspetele meu și nu cere o hrană care nu este pregătită. În timp ce el se scuză, eu spusei: Suntem deci de acord că nimeni nu poate să fie fericit, dacă nu are ceea ce vrea, dar și că nu toți din cei care au tot ce vor, sunt fericiți...Cum se întâmplă acum cu aceasta? întrebai eu. Consimțiți voi că oricine nu este fericit, este nenorocit? Despre aceasta nu se îndoi nimeni. Oricine, deci, urmai eu, care nu are ceea ce vrea este nenorocit. Toți aprobară! Ce trebuie să-și procure omul, întrebai eu mai departe, ca să fie fericit? El trebuie să-și procure ceea ce poți avea de câte ori o dorești. Este evident, spuseră ei!”

A avea pacea și sfințenia în viață este adevărata fericire!

Calinic Argeșeanul

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a fost reprezentată de Părintele Florentin Ungurenuș de la Parohia Bătușari la festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă”, ediţia a XVI-a, faza națională de la Catedrala Patriarhală din București.
Ca în fiecare an, luna mai este pentru argeșeni luna în care se desfășoară Cercurile Pedagogice ale profesorilor din învățământul liceal și gimnazial. Cu această ocazie, un grup de peste 100 de profesori a dorit să (re)descopere formele de relief, flora și fauna din regiunea Muntenia, mai precis, din zona Curtea de Argeș.
Hristos se poate ascunde in orice om sarman, Hristos e prezent acolo unde ne asteptam mai putin. Trecand indiferenti pe langa mainile intinse care ne cer, s-ar putea sa trecem pe langa mana lui Hristos care ne cere putin pentru a ne darui totul.
Numeroase sunt suferințele pe care le îndură oamenii cât trăiesc. Unii sunt bolnavi, alții se află în mari lipsuri, neavând cu ce se hrăni sau cu ce se îmbrăca.
Educația este un factor modelator de suflete, de inimi. „Omul bun, din vistieria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, pe când omul rău, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele. Căci din prisosul inimii grăieşte gura lui” (Luca 6, 45), ne învață Domnul nostru Iisus Hristos. Astfel, omul își creează întâi unele principii de viață, bune sau greșite, și apoi ajunge să le urmeze. Educația se face în familie, continuă în școală și în Biserică, dar și în mediul social în care se află copilul.
Noi, pământenii, avem probleme de deslușit pentru a hrăni mintea noastră, uneori, rebelă ca și acțiunile noastre. Omenirea a fost preocupată mereu de Universul în care suntem parte integrantă și, deci, cu menirea de a-i da de „capătul capătului”!
Trebuie să-I mulțumim Domnului Dumnezeu pentru purtarea Sa de grijă, folosind cele mai fericire mijloace. Ploaia de savanți geniali și oamenii de cultură și științe, ni s-au dat ca îngeri purtători de lumină prin tenebrele întunecate ale veacurilor.
Dacă istoricul Eusebiu de Cezareea (sec. IV d.H.) nu ne-ar fi lăsat în Istoria Bisericească însemnările sale preţioase, acum am fi mult prea săraci în cunoaşterea adevărurilor din primele veacuri creştine.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar