news        mail   location

 
 

Dacă filosoful Democrit, spunea: „Unii stăpânesc cetăți, dar sunt robiți de femei”, noi am zice, de ce să nu fie „direct” și nu prin bărbați, stăpânitoare de cetăți?

 

Dacă Euripide, alt filosof grec, spune: „De pe buzele femeii cad sfaturi înțelepte”, noi am spune că femeia poate fi pusă în orice fel de post de răspundere.

Tot Euripide scrie: „Se cuvine ca o femeie să împărtășească durerea altei femei”, și dacă așa este, sau trebuie să fie, noi spunem că femeia are cheia tuturor înțelesurilor din lume!

Iar dacă tot Euripide, încă mai stă la taifas cu noi, ne spune, poate, din experiență, că: „Femeia poate aduce bărbatului cel mai mare folos sau cea mai mare vătămare”, atunci noi spunem că este potrivit ca bărbații să schimbe macazul și să se poarte frumos, elegant și sincer, cu femeia, în general și cu soția în special, pentru a se evita nemulțumirea și războiul din familie și din societate!

Acum facem un zbor în India și să vedeți ce se scrie acolo despre femeie: „O! Femeie! Tu nu ești numai plămada măiestrită a lui Dumnezeu, ci dimpotrivă și a oamenilor. Ele te înveșmântă mereu cu frumusețea din inima lor...Poeții îți țes un văl din firele de aur ale închipuirii, meșterii penelului (pictorii) dăruiesc mereu nemurire nouă chipului tău...Tu ești pe jumătate femeie, pe jumătate vis” (Rabrindranath Tagore).

Se pune problema descătușării femeii din fiarele civilizației apăsătoare și lăsate să respire, să conducă destinele omenirii. În stare simplă, începând din familie, femeia poate conduce toate instituțiile administrative, științifice, academice, tehnice, politice, literare, filosofice! Ele sunt un vis! Sunt îngerii păzitori ai omenirii și răsfățatele Universului!

Iar noi, bărbații, niciodată nu vom ști cu adevărat, durerile femeilor din lume, dureri pe care le pricinuim și noi! Vai de capul nostru!

Femeia este mai prudentă ca bărbatul și de o mie de ori mai strașnică, așa cum Cezar Bolliac scrie în Curierul de de ambele sexe, din anul 1844!

Așadar, sus femeia și bărbatul după ea!

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar