news        mail   location

 
 

Desigur, nu sunt nici primul și nici ultimul, care am vorbit mereu „Despre Rugăciune”, și s-au scris în Istoria duhovnicească a lumii, zeci, sute, mii și alte zeci de mii de tratate și tomuri „Despre Rugăciune”, adică, ce este aceasta, cine trebuie să se roage, cui să se adreseze rugătorii și tehnicile folosite ca o rugăciune să fie bine auzită și împlinită de Domnul Dumnezeu!

 

O întreagă osteneală, o artă de a te adresa cu succes și mai pe scurtătură, având în vedere rugăciunile la care ne-a îndemnat Iisus Hristos, atunci când a fost rugat să învețe pe ucenici ce rugăciune trebuie rostită:

„Și când te rogi, nu fi ca fățarnicii, că iubesc în adunări și în unghiurile ulițelor stând să se roage ca să se arate oamenilor. Amin zic vouă că își iau plata lor. Iar tu când te rogi, intră în cămara ta și încuind ușa ta, roagă-te Tatălui tău celui întru ascuns și Tatăl tău cel ce vede întru ascuns va răsplăti ție la arătare. Și rugându-vă să nu grăiți multe ca păgânii; că li se pare că, întru multă vorba lor vor fi auziți. Deci, să nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru de ce aveți trebuință, mai înainte de a cere voi de la dânsul. Deci așa să vă rugați voi: Tatăl nostru, Carele ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, Fie voia Ta, precum în Cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, dă-ne-o nouă astăzi. Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean. Că a Ta este împărăția și puterea și slava în veci. Amin!” (Matei 6, 5-13).

Însuși Domnul nostru Iisus Hristos ne arată, fără echivoc și fără nicio greutate de împlinit, cum trebuie să ne rugăm.

Ca o constatare și nu o critică: noi ne rugăm de oameni să ne rezolve unele probleme pe care le avem, adică, o jumătate din omenire stă ca și îngenuncheată în fața celeilalte jumătăți, pentru a primi ajutor și ocrotire.

Constatăm că omenirea nu rămâne surdă la nevoile rostite ale celorlalți viețuitori în lipsuri. Cum să nu te bucuri când se răspunde la chemarea în ajutor, nu numai a celor pe care îi iubim (din apropierea noastră, rubedenii și prieteni cunoscuți), ci și pe cei de departe de noi, ca zidiri ale aceluiași Părinte Ceresc? Câtă măreție! Ce frumusețe de bunătate care trece peste toate bunătățile din lume!

Când vedem că suferința copleșește fără cruțare și se extinde, fără zăbavă mâna mântuitoare se întinde și asupra celui pe care nu l-am văzut niciodată. Aici ne întâlnim cu mărinimia pe care Domnul Dumnezeu a sădit-o în om pentru totdeauna.

Iată inima cea de aur a omului îndumnezeit! Vedeți noblețea înăscută, așa cum i s-a dăruit din mâna Creatorului Dumnezeu!

Așadar, aici nu se mai vorbește „Despre Rugăciune”, ci, cu o forță din alte lumi, Rugăciunea se transformă în faptă lucrătoare prin iubirea cea nemuritoare a Domnului Dumnezeu. Însăși Inima și bunătatea Sa dumnezeiască, din Ceruri coboară prin mâinile omenirii sfințite în lucrare veșnică!

Bunătatea este Veșnică, precum și Iubirea!

Calinic Argeșeanul

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar