news        mail   location

 
 

În duminica a XXIII-a după Rusalii, credincioșii parohiei Greci din satul Moșteni, comuna Boțești, protoieria Topoloveni, au avut bucuria de a participa la sfințirea bisericii cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Cuvioasă Parascheva.



 

La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, slujba de târnosire a sfântului locaș aflat în cimitirul parohial,  a fost săvârșită de Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria.

La eveniment au participat credincioșii din comună, dimpreună cu autoritățile locale, precum și ctitorii și binefăcătorii care au contribuit la ridicarea noii biserici.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Siluan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, aflată în centrul comunității. Construcția acestei biserici a fost terminată în anul 1942, în vremea Preasfințitului dr. Veniamin Pocitan, care a sfințit biserica în data de 18 octombrie 1942.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a dorit să evidențieze jertfa credincioșilor din parohia Greci Moșteni, care au reușit ca în decurs de 9 ani să ridice această nouă biserica, pe temelia celei vechi, din anul 1862.

La îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, părintele paroh Bălășoiu Laurențiu Vasile, a primit binecuvântarea să salveze vechea biserică. În acest demers, a fost ajutat de familia ctitorilor Dan și Dana Georgescu, care au avut cea mai importantă contribuție, care au primit medalia ortodoxă „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”.

Pe lângă aceștia, au existat și alți binefăcători, care au primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Diplome de Vrednicie.

Biserica actuală de zid este construită pe temelia unei alte biserici mai vechi din 1862 (realizată din lemn și zidărie), care în decursul timpului s-a degradat, ajungând ca în anul 2013 să fie în pericol de prăbușire. După obținerea autorizațiilor necesare, biserica veche a fost desfăcută, și au fost inițiate demersurile pentru zidirea actualei biserici, pe același amplasament.

O parte din materialul lemnos rezultat din demolare a fost refolosit pentru confecționarea actualelor strane bisericești, iar vechile cruci de pe acoperiș montate pe actualul locaș de cult ortodox.

La îndemnul, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, preotul paroh Bălășoiu Laurențiu Vasile, sprijinit de Consiliul Parohial, enoriașii parohiei, oameni de bine și autorități locale, a început lucrările la noua biserică din cimitirul Parohiei Greci, Protoieria Topoloveni, Județul Argeș, acestea fiind realizate după cum urmează:

În anul 2014, s-a pregătit terenul pentru noua construcție și s-a turnat fundația, elevația și radierul.

În anul următor, 2015, au fost înălțate zidurile, s-a executat armătura, centura din beton și bolta bisericii.

Anul 2016, a însemnat montarea fermelor din fier, realizarea structurii și a acoperișului din tablă.

În perioada anilor 2018-2022, pereții au fost întăriți cu plasă sudată din fier, biserica tencuită interior și exterior, s-a pregătit stratul suport pentru realizarea picturii murale interioare, executată de către pictorii Gheorghe și Laura Marcu Simionovici, și s-au efectuat lucrări pentru noul drum de acces către biserică.

La toate aceste lucrări și la multe altele, preotul paroh a fost ajutat îndeaproape financiar, material și prin munca fizică de familia de ctitori Dan și Dana Georgescu, precum și de alți binefăcători și ajutori, fiecare după putință, dintre care se cuvine să amintim: familia Corneliu și Dorina Georgescu; domnul Nicolae Stonescu; copiii vrednicului de pomenire preot Traian Georgescu, domnul Cornel Iancu; domnul Toma Gheorghe; domnul Stancu Gheorghe, fost primar al localității; preotul Iancu Florin Silviu; la care se adaugă și alți oameni de bine și ajutori, care din puținul sau preaplinul inimii lor au dăruit spre folosul acestei parohii, știuți fiind numai de cel care primește darul, și de Domnul Dumnezeu, Care pe toate le cercetează și le cunoaște.

Cu ajutorul ctitorilor Dan și Dana Georgescu, biserica a fost înfrumusețată cu toate obiectele necesare desfășurării cultului liturgic divin public.

Lucrările desfășurate au fost supravegheate de către Sectorul Economic și Construcții Bisericești, coordonat de părintele consilier eparhial, Caliopie Ichim.

Doamne Dumnezeul nostru, Te rugăm cu stăruință, să binecuvintezi cu mult spor, deplină sănătate și mântuire pe toți ctitorii, sprijinitorii și ostenitorii care au lucrat la această biserică, drept mărturie a purtării Tale de grijă, pentru bucuria și mântuirea sufletească a dreptmăritorilor creștini din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului!

În finalul slujbei, Părintele Bălășoiu Vasile Laurențiu a fost hirotesit iconom stavrofor.

Cu câteva zile înainte de cinstirea hramului închinat Sfântului Neagoe Basarab, schitul argeșean din comuna Vlădești a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Sute de credincioși au avut bucuria de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a oficiat cu această ocazie Sfânta Liturghie în paraclisul acestui așezământ monahal.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social, Filantropic si Misionar, organizează o colectă în bani, alimente neperisabile, apa imbuteliata, haine, pături, lenjerii, produse de curățenie, produse de igienă, detergenți, lopeți, cizme de cauciuc si materiale de construcții, pentru persoanele care au suferit de pe urma inundatiilor recente, din judetele Galati si Vaslui.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
După cum a fost înțeleasă filosofia lui Platon despre lume, Nietzsche merge pe urmele acestei împărțiri în două a lumii și vede că aceeași idee apare și în gândirea creștină. În locul „lumii reale” a Formelor lui Platon, creștinismul oferă o altă „lume reală”, o lume viitoare a Raiului, promisă celor virtuoși.
Celebrul filosof Platon, ucenicul filosofului Socrate, a împărțit lumea într-o lume „aparentă”, care ne apare prin intermediul simțurilor, și o lumea „reală”, pe care o putem înțelege cu ajutorul intelectului.
Cum gândea Nietzsche despre om? El zicea: „Omul e doar o funie întinsă între bestie și Supraom – o funie peste un abis”. Cred că se lămurește oricine care are un dram de gândire, cam ce era în capul acestui filosof zbuciumat și zguduit de îndoieli!
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar