news        mail   location

 
 

Se spune că noi, oamenii, percepem lumea cu toate simțurile noastre, fiind zidirile Domnului Dumnezeu, care gândim și reflectăm ca să-i percepem și să-i înțelegem pe semenii noștri, lumea frumoasă care ne înconjoară, pe noi înșine și lumea în care ne vedem și ne regăsim, ca parte a ei.

 

Atunci când „experimentăm frumusețea, suntem învăluiți de ea și într-o astfel de situație, ne simțim conectați cu ea: cu natura, cu cultura, cu alți oameni, și viața în întregul ei; ne simțim schimbați în identitatea noastră, ne simțim mai bogați...iar prin prisma acestei fericiri trăite, transformate, percepem și lumea altfel, vedem ceea ce ne aduce bucurie...Suntem oameni, așa cum sunt și au fost oamenii dintotdeauna: percepem viața cu toate simțurile, dobândind astfel și o relație erotică cu lumea, cu semenii noștri...se face și experiența sufletească, adictelea cu ceea ce este viu și etern în ființa noastră atât de solitară, uneori pe acest pământ”.

Întru toate, la polul opus experiențelor noastre concrete legate de simțuri, se află dispensarea de simțuri, care ne ajută să funcționăm, însă nu punem preț pe conexiunea cu trăirile noastre interne, cu experimentarea profundă  a lumii: „Cât de puțin ne apreciem simțuririle, și nu numai cele cinci, știute de toată lumea, din cauza presiunii timpului, se poate observa prin faptul că ne comunicăm experiențele importante din punct de vedere emoțional sub formă de informații, nu ca povestiri, golindu-le, astfel, efectiv...Mesele noastre, săracele de ele, pot fi și o sărbătoare pentru simțuri – sau nu! Când mâncăm ceva rapid, automat, fără să ne gândim, fără să savurăm cu adevărat mâncarea pentru că suntem cu mintea în altă parte, am pierdut un prilej binecuvântat de a ne bucura de bunătățile dăruite de Domnul Dumnezeu...Viața are loc acolo unde suntem și nu acolo unde nu suntem. Miciile bucurii sunt cele care determină, în cele din urmă, calitatea vieții de zi cu zi și ne fac să fim, oarecum, în rezonanță cu lumea în care trăim. Cu gustul primului sparanghel proaspăt cules, cu strugurii care lăcrimează în raze de lumină, cu perele și merele coapte și ademenitoare, cu pâinea în țest, cu plăcinte stropite cu licoarea roșie, cu dansul frenetic, cu genunchii plecați la Altarul plin de lumină!”

Și așa ne mai bucurăm că existăm pe acest binecuvântat Pământ!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, Centrul Cultural Pitești a fost gazda unui eveniment de excepție realizat în parteneriat cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul proiectului ,,Personalități culturale”, a fost organizată conferința cu tema „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică și recreativă la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Curtea de Argeș.
Mari sunt aripile milosteniei. Sfâșie văzduhul, trece de lună, lasă în urmă soarele și ajunge în ceruri. Dar nici acolo nu stă. Trece și de ceruri, înconjoară puterile îngerești și se așează în fața Tronului Domnului.
Cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva la noi este de veacuri şi dragostea poporului nostru dreptcredincios pentru ea a crescut în timp mai ales după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte în secolul al 17-lea. De atunci, din generaţie în generaţie, românii au mers la Iaşi să-i ceară ajutorul şi mai ales să-i mulţumească la sărbătoarea ei din 14 octombrie pentru binefacerile primite de la Dumnezeu prin rugăciunile ei.
În ziua de 15 octombrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Costești, în care parohiile din cercul nr. III pastoral: Popești, Slobozia Trăznitu, Burdea, Purcăreni, Palanga, Bucov, Râca, Surdulești și Miroși, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Mai pe scurt, Rezonanța înseamnă a ră-suna, știindu-se că sunetele sunt vibrații, de aceea a ră-suna înseamnă că vibrațiile își transmit între ele comunicarea ce duce la starea de oscilație.
Se spune că noi, oamenii, percepem lumea cu toate simțurile noastre, fiind zidirile Domnului Dumnezeu, care gândim și reflectăm ca să-i percepem și să-i înțelegem pe semenii noștri, lumea frumoasă care ne înconjoară, pe noi înșine și lumea în care ne vedem și ne regăsim, ca parte a ei.
Fără să ne bocim prea mult, deși ar trebui pentru că lumea interioară, dumbrava sufletului nostru este de cele mai multe ori pustiită, ori neglijată cu bună știință sau din necunoaștere și gravă neglijență, noi, laolaltă, ne străduim cu îndârjire ca să avem, cu orice preț, succes și iarăși succes!
Nu mi-a plăcut să aud, niciodată, de trenul accelerat, cum că ar fi un mijloc mai rapid de locomoție. Ori de câte ori am călătorit cu un asemenea utilaj pe roate de fier, alunecătoare pe șine de oțel, după o vreme, mi-am zis că e un tren obișnuit și „accelerat” era doar o expresie tehnică imprimată pe o tablă vopsită în alb și cu litere negre.
Unii mai mucaliți susțin că este o problemă cu „timpul” și că am trăi – și aici se are dreptate – sub presiunea timpului! Ne gândim, bineînțeles, că legătura noastră dintre natura „interioară și exerioară” se pierde foarte ușor, pentru că se pune problema gestionării emoțiilor, care ne duc în legătură cu noi înșine, cu trupul nostru și chiar cu sufletul nostru, cu semenii (aproapele), dar și cu lumea, în general și special.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar