news        mail   location

 
 

Acest straniu filosof a trăit cam puțin, doar 34 de ani, născut în anul 1854 și moare în anul 1888, viață scurtă, se spune, dar fecundă, cu prisosință. S-a remarcat cu importante contribuții în estetică, filosofia religiei, etică și psihologie, cu grăbire, oarecum, sfârșitul venind să-i ruineze viața cu repeziciune.

 

A fost de un optimism exemplar, având iubire și înțelegere pentru omenire, căutând și având o atitudine nobilă, cu sclipiri geniale ale amănuntului, cu o gândire plină de claritate și frumusețea expunerii. A scris poezie filosofică în volumul: Vers d`un philosophe. De asemenea, operele: Esquisse d`une morale sans obligation ni sanction; L`irreligion de l`avenir; L`art au point de vue sociologique; Education et heredite!

Mai departe vom reda anumite fragmente din pana acestui genial gânditor: „Este greu să ne resemnăm a crede că nimeni nu ne aude, că nimeni nu simpatizează de departe cu noi, că furnicarul Universului este înconjurat de imensă singurătate. Dumnezeu este prietenul pururi prezent al primei și ultimei ore. Acel ce ne întovărășește pretutindeni, pe Care îl vom regăsi chiar acolo unde ceilalți nu ne pot urma, până și în moarte. Cui să vorbim de ființele care nu mai sunt și pe care le-am iubit. Printre cei care ne înconjoară unii abia își amintesc de ele, ceilalți nici nu le-au cunoscut, dar în această ființă divină și omniprezentă noi simțim reformându-se societatea fără încetare sfărâmată de moarte. In eo vivimus, în El nu mai putem muri. Din acest punct de vedere, Dumnezeu, obiect al sentimentului religios, nu apare numai ca un tutor și un stăpân, El e mai mult decât un prieten: e un adevărat Tată! Mai întâi un Tată aspru și atotputernic, cum copiii mici și foarte mici și-l reprezintă pe tatăl lor. Copiii cred ușor că tatăl lor poate totul, că face minuni o vorbă de a lui și lumea e mișcată din loc: fiat lux și ziua apare; voință se face lumina și binele; opreliștea lui aduce pedeapsa. Ei îi judecă puterea prin slăbiciunea lor față de El. La fel primii oameni. Mai târziu se produce o concepție superioară; omul mărindu-se, își mări Dumnezeul. Acest Dumnezeu este al nostru! Avem nevoie de un zâmbet al Lui, după un sacrificiu; gândul Lui ne susține” (pag, 631-632; Antologie filosofică, Casa Școalelor, 1943).

Calinic Argeșeanul

În ziua de cinstire a Sfinţilor Serghie și Vah, schitul argeșean Brătășești și-a sărbătorit al doilea hram. Obștea monahală s-a bucurat astăzi de prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Parohia argeșeană Budișteni din Protoieria Topoloveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. De la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit să participe la slujbă de sfințire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Acest straniu filosof a trăit cam puțin, doar 34 de ani, născut în anul 1854 și moare în anul 1888, viață scurtă, se spune, dar fecundă, cu prisosință. S-a remarcat cu importante contribuții în estetică, filosofia religiei, etică și psihologie, cu grăbire, oarecum, sfârșitul venind să-i ruineze viața cu repeziciune.
Din capul locului, filosoful britanic Bertrand Russel (1872-1970) nu era străin de munca grea, caznă mare, pe care unii dintre noi au cunoscut-o toată viața. De ce acest gânditor, atât de activ, recomandă că ar trebui să muncim mai puțin?
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar