news        mail   location

 
 

Parohia argeșeană Budișteni din Protoieria Topoloveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. De la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit să participe la slujbă de sfințire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.



 

Slujba de târnosire a sfântului locaș a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

După acest moment mult așteptat de întreaga comunitate, Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a vorbit despre eforturile comunității din parohia Budișteni pentru restaurarea bisericii.

Prima biserică a satului este atestată la anul 1647. Actuala biserică de zid, este zidită pe temelia fostei biserici de la 1837, în perioada anilor 1907-1908, la inițiativa preotului Constantin Crețu și a domnului C. Simescu, fiind sfințită la data de 24 August 1908. Pictura la acea vreme a fost realizată de pictorii Ioan Mușatescu și Ion Dogărescu.

În perioada anilor 1930-1931, biserica a fost consolidată, iar pictura restaurată în anul 1939, de pictorul Nicu Toma, și în anul1965, de pictorul Gheorghe Trășculescu din București, fiind resfințită la data de 7 Noiembrie 1965.

Întrucât nimeni și nimic, nu este veșnic și neferit de stricăciunie, în afară de Domnul Dumnezeu, nici biserica Parohiei Budișteni, nu a fost cruțată, motiv pentru care, și acest lăcaș de rugăciune argeșean, necesita intervenții pentru redobândirea frumuseții de odinioară.

Cu binecuvântarea și aprobarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, la această parohie este numit în anul 1995, preotul paroh Turturoiu Daniel Gigel, care în anul 2002, începe primele lucrări de consolidare și înfrumusețare ale bisericii parohiale.

Lucrările de restaurare ale bisericii Parohiei Budișteni, vor fi continuate din încredințarea și aprobarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, de către actualul preot paroh Ungureanu Mihail, începând cu anul 2004, care a fost sprijinit financiar de ctitorul principal Domnul Simescu Octavian și de alți buni creștini. În semn de recunoștință, Domnului Simescu Octavian i-a fost acordată astăzi medalia creștin ortodoxă ,, Sf. Ioanichie cel Nou de la Muscel”. Pentru alți binefăcători au fost acordate diplome de vrednicie. Preotul paroh Mihail Ungureanu a primit distincția de iconom stavrofor.

La toate lucrările săvârșite au contribuit material și moral, de-a lungul anilor, membrii Consiliului Parohial, Primăria Comunei Leordeni, Secretariatul de Stat pentru Culte și enoriașii Parohiei Budișteni.

Cu această ocazie, biserica din Budișteni a primit astăzi al doilea hram închinat Sf. Arh. Mihail și Gavriil.

                                 

                                        

Parohia argeșeană Budișteni din Protoieria Topoloveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. De la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit să participe la slujbă de sfințire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge.
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”
Iată și silogismul lui Henri Bergson (1859-1941): „Există două tipuri de cunoaștere: Cunoașterea relativă: cunoașterea obiectelor din lume dintr-o perspectivă particulară. Aceasta este atinsă folosind intelectul și rațiunea: noi suntem distanțați de obiectul în sine. Cunoașterea absolută: cunoașterea obiectelor din lume așa cum sunt realmente. Aceasta dobândită prin înțelegere intuitivă a adevărului: este o formă de cunoaștere foarte directă. Așadar, intuiția merge exact în direcția vieții” (pag. 226).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar