news        mail   location

 
 

Era în primăvara anului 1944. Al Doilea Război Mondial îşi semăna moartea şi asupra satului Cracăul Negru. Pe Muntele Giurca, din zona Hangului, nemţii şi-au instalat tunurile, de calibru maxim, care-şi trimiteau obuzele pline de moarte.

 

Mama anunţa, îngrijorată, pe moaşa Anica lui Cojoc, că-i vine sorocul naşterii de prunc. Când a auzit, moşica a sărit ca arsă:

- Vai de mine, Ileană! N-am timp să-ţi fiu moaşă la naşterea copchilului. E vremea coasei. E război mare. Fă cum poţi. Cheamă pe Sultana. Doar sunteţi neamuri.

- Este prea departe, moşică! Mata eşti aici, în vecini. Nu mă lăsa singură. Nu pot să rezist. Mai am un copchil de doi ani.

- Nu pot, Ileană, iartă-mă!

- Nu mă lăsa, moşică Ana! Vai de mine, sunt gata să nasc!

Mama deja căzuse jos. Moşica o ridică şi o duce în casă. Peste puţină vreme m-a născut. Moşica mi-a tăiat buricul şi a avut grijă de mama, cu pruncul ei, peste opt zile de lăuzie.

Fiind bombardamente peste sat, nu s-a putut merge în comuna Crăcăoani pentru a mă înscrie în Registrul Născuţilor. Ceva mai târziu, mama a trimis pe cineva să declare naşterea pruncului Constantin! Numai că, uitând ziua când am fost născut, s-a înregistrat 6 iunie.

Uitându-mă în calendarul din 1944, am găsit data în care am văzut lumina zilei. Era ziua de 4 iunie. Am venit pe lumea asta, aşadar, pe 4 iunie 1944, de Duminica Mare, sau a Pogorârii Duhului Sfânt, la ora cinci, după masă.

Oricum, mare importanţă nu au neapărat ziua, luna şi anul când ne naştem. Cel mai important este să ne naştem sănătoşi, nepunând în pericol sănătatea mamei.

Într-una din zile, mama, înainte de a pleca să aducă apă, m-a lăsat cu fratele meu, Haralambie, care nu avea mai mult de doi anişori, dar care a învăţat, pe cât putea el, să mă legene. Când se întorcea, cu apa acasă, imediat ce a trecut de poarta deschisă, de la ograda Moşicăi Ana Cojoc, un obuz a explodat. Poarta s-a făcut praf. Mama a scăpat ca prin minune, fiind aruncată la pământ de suflul exploziei.

Speriată, a ajuns acasă. Eu zăceam, răsturnat în odaie. Eram umflat şi vânăt de plâns. Fratele Haralambie plângea, încercând să mă suie în leagănul din care căzusem.

Uşor, uşor, am început să cresc. La numai doi anişori, cu o cămăşuţă de la genunchi în jos, mergeam de unul singur prin grădină, pe uliţe, pe drumuri. Plecam pur şi simplu de acasă. Adesea apucam pe cărarea bătătorită, care ducea la fântâna lui Ursu. Era plină ochi, cu apă lină şi bună de băut, ca agheasma. De acolo mama aducea apă pentru casă. De cele mai multe ori o însoţeam. Ştiam drumul.

Într-o zi, am luat-o spre fântână. Iarba era înaltă. De abia mă vedeam. Mama se tânguia că am dispărut şi nu ştia unde sunt. Auzind-o, Moşica Ana îi zice mamei:

- Ileană, fugi spre fântână! Costică mergea repede într-acolo. Vezi să nu se înece. Mama a luat-o la fugă. Când eram deja pe buduroiul de piatră al fântânii, întinzând mânuţele ca să ajung la apă, sunt luat de cămăşuţă, din dreptul spinării. Doar câteva clipe mai trebuiau ca să cad în fântână şi să mă înec. Mama m-a luat în braţe şi m-a dus acasă.

Era tare bucuroasă!

Aveam atunci, ca şi acum, dorinţa de a mă uita în fântână şi a ajunge la apă. Apa fascinează! Vedeam în oglinda apei cerul albastru, nori, soare. Totdeauna aveam în minte că apa, cu oglinzile ei albastre, mă va duce într-o lume a fericirii.

Peste ani, când a venit mama la Palatul Arhiepiscopal din Curtea de Argeş, ceea ce mi-a povestit după atâta vreme, cu deosebire, au fost spaimele ce le-a tras când am dispărut de acasă şi m-a găsit la fântâna lui Ursu, gata să mă înec.

- Vai, Costică! Parcă ieri a fost. Şi acum am spaimele de atunci. N-am să uit, cât voi trăi.

Înseamnă că n-a fost glumă. Biata mamă! Mult s-a mai necăjit din cauza mea. Aşa sunt toate mamele adevărate din lume.

Pentru că tot mergeam pe drumuri, când mai crescusem puţin, având peste 3 ani, de Învierea Domnului Iisus, mama şi tata ne-au luat pe mine şi pe fratele Haralambie, la slujba cea mai mare a Bisericii Ortodoxe.

Felul cum ne-am pregătit, ţinuta curată şi aleasă, darurile aşezate într-un coş mare şi frumos, ouăle roşii, cozonacul, pasca, pregătirea pentru Sfânta Împărtăşanie, toate la un loc făceau asupra mea cele mai mari impresii.

Eram fascinat!

Cimitirul ardea în flăcări, iar cei duşi în Ţara de peste veac se sculau la rugăciune. Biserica în care m-am botezat era toată în lumină.

Venise Ziua Învierii!

Toţi mergeam tăcuţi! Eram învăluiţi în taina plină de lumină. Biserica, împodobită de pruncii aduşi de părinţi, clopote anunţând sfărâmarea porţilor iadului şi Învierea lui Hristos, Atotbiruitorul, nu se mai puteau uita niciodată.

Bucuria de atunci îmi însoţeşte şi azi paşii prin „frumuseţile acestei lumi văzute”.

A fost prima mea întâlnire cu Iisus!

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și vreme, volumul I, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

În ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului, elevii și profesorii de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș, au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în Paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu ocazia cinstirii praznicului Acoperâmântului Maicii Domnului, în comuna argeșeană Corbi aflată pe Valea Râului Doamnei, foarte mulți credincioși au ajuns în această dimineață pentru a participa la slujba de hram a noii mănăstiri ce se construiește foarte aproape de biserica rupestră Corbii de Piatră.
Milostenia reprezintă jertfelnicia inimii. Dând celor săraci, inima noastră devine o adevărată jertfă adusă lui Dumnezeu. Cel care dă celui lipsit, nu face altceva decât să restituie bunuri la izvorul milei, care este Dumnezeu.
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie. Mântuitorul, modelul desăvârşit al milosteniei, ne-a înştiinţat că la Judecata de apoi faptele îndurării trupeşti şi sufleteşti sunt acelea care ne vor deschide porţile fericirii veşnice.
„Basarab Fest”, festivalul dedicat întemeietorilor Țării Românești, s-a desfășurat în județul Argeș în perioada 27-29 septembrie. În prima zi a acestui eveniment a avut loc premierea Concursului Național de Poezie „Toată vremea-și are vreme”, dar și un concurs dedicat artelor vizuale. Manifestările în cadrul acestui festival medieval au continuat în zilele de sâmbătă și duminică, cu momente care au pus în lumină vrednicia unui neam condus de bărbați demni cu frică de Dumnezeu.
Iată și silogismul lui Henri Bergson (1859-1941): „Există două tipuri de cunoaștere: Cunoașterea relativă: cunoașterea obiectelor din lume dintr-o perspectivă particulară. Aceasta este atinsă folosind intelectul și rațiunea: noi suntem distanțați de obiectul în sine. Cunoașterea absolută: cunoașterea obiectelor din lume așa cum sunt realmente. Aceasta dobândită prin înțelegere intuitivă a adevărului: este o formă de cunoaștere foarte directă. Așadar, intuiția merge exact în direcția vieții” (pag. 226).
Reamintim că filosoful Edmund Husserl s-a născut în anul când se uneau Principatele Române, 1859, în orașul Moravia, pe atunci parte din imperiul austriac. A studiat matematica și astronomia. După ce și-a luat doctoratul în matematică, a decis să se ocupe de filosofie.
După cum se știe, Ahad Ha`Am este pseudonimul filosofului evreu de origine ucraineană Asher Ginzborg, un faimos gânditor sionist care a promovat o renaștere spirituală în rândul evreilor. În 1890, susținea într-un eseu relativ satiric că, deși venerăm înțelepciunea, încrederea în sine contează mai mult.
Nu știu, desigur, cum au scris alții, cu anumite metehne fizice, uneori insuportabile. Personal, am scris după fiecare operație: de rinichi, de inimă, de coloană, și în cele de față (începând cu iunie 2024) cu o fractură izbitoare la genunchiul stâng, prin spulberarea rotulei, zdrobită în cele patru puncte cardinale.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar