news        mail   location

 
 

Cu ocazia cinstirii praznicului Acoperâmântului Maicii Domnului, în comuna argeșeană Corbi aflată pe Valea Râului Doamnei, foarte mulți credincioși au ajuns în această dimineață pentru a participa la slujba de hram a noii mănăstiri ce se construiește foarte aproape de biserica rupestră Corbii de Piatră.



 

Într-o atmosferă de sărbătoare,  obștea monahală împreună cu toți pelerinii , au primit cu mare bucurie în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Modovei și Bucovinei, și pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria.

Pe o scenă special amenajată lângă locul construcției, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La acest eveniment au participat și reprezentanți ai Primăriei Corbi, precum și ostenitorii și binefăcătorii care au sprijinit până acum lucrările realizate.

După oficierea Sfintei Liturghii, cei doi ierahi au săvârșit o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii mănăstirii trecuți la Domnul.

Locul ales pentru noua mănăstire are o semnificație deosebită pentru Întâistătătorul scaunului mitropolitan din Modova și Bucovina, Înaltpreasfințitul Teofan fiind fiu al satului Corbi. De aceea, în cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului pentru că a binecuvântat înființarea acestei noi mănăstiri pusă sub ocrotirea Acoperământului Maicii Domnului.

Preasfințitul Părinte Siluan  a îndemnat pe cei prezenți să se bucure de construcția acestui nou altar de rugăciune, amintind totodată că noua mănăstire este așezată într-un cadru natural superb care face parte din copilăria Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

Părintele consilier Andrei Michai, responsabil de sectorul administrativ bisericesc al Eparhiei, a oferit ierarhilor prezenți cele două medalii aniversare ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, precum și un set aniversar de volume edtiate în acest an, care au o semnificație aparte pentru Arhiepiscopul Calinic Argeșeanul.

Toate lucrările la noua mănăstire au fost încredințate părintelui ieromonah Ioanichie Sturzeanu, starețul acestui așezământ monahal, care a supravegheat până în prezent toate etapele de șantier ce au dus la o evoluție constantă a construcțiilor  în ultimii doi ani.

Conform proiectului, în cadrul acestui nou ansamblu monahal se construiește un paraclis pus sub ocrotirea Acoperământului Maicii Domnului și Sfinților Ioan Rusul, Neagoe Vodă Basarab și  Ioanichie cel Nou de la Muscel.  De asemenea, în acest loc se  va construi și un Așezământ Monahal, alcătuit din chilii, bibliotecă și spații administrative.

În ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului, elevii și profesorii de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș, au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în Paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu ocazia cinstirii praznicului Acoperâmântului Maicii Domnului, în comuna argeșeană Corbi aflată pe Valea Râului Doamnei, foarte mulți credincioși au ajuns în această dimineață pentru a participa la slujba de hram a noii mănăstiri ce se construiește foarte aproape de biserica rupestră Corbii de Piatră.
Milostenia reprezintă jertfelnicia inimii. Dând celor săraci, inima noastră devine o adevărată jertfă adusă lui Dumnezeu. Cel care dă celui lipsit, nu face altceva decât să restituie bunuri la izvorul milei, care este Dumnezeu.
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie. Mântuitorul, modelul desăvârşit al milosteniei, ne-a înştiinţat că la Judecata de apoi faptele îndurării trupeşti şi sufleteşti sunt acelea care ne vor deschide porţile fericirii veşnice.
„Basarab Fest”, festivalul dedicat întemeietorilor Țării Românești, s-a desfășurat în județul Argeș în perioada 27-29 septembrie. În prima zi a acestui eveniment a avut loc premierea Concursului Național de Poezie „Toată vremea-și are vreme”, dar și un concurs dedicat artelor vizuale. Manifestările în cadrul acestui festival medieval au continuat în zilele de sâmbătă și duminică, cu momente care au pus în lumină vrednicia unui neam condus de bărbați demni cu frică de Dumnezeu.
Iată și silogismul lui Henri Bergson (1859-1941): „Există două tipuri de cunoaștere: Cunoașterea relativă: cunoașterea obiectelor din lume dintr-o perspectivă particulară. Aceasta este atinsă folosind intelectul și rațiunea: noi suntem distanțați de obiectul în sine. Cunoașterea absolută: cunoașterea obiectelor din lume așa cum sunt realmente. Aceasta dobândită prin înțelegere intuitivă a adevărului: este o formă de cunoaștere foarte directă. Așadar, intuiția merge exact în direcția vieții” (pag. 226).
Reamintim că filosoful Edmund Husserl s-a născut în anul când se uneau Principatele Române, 1859, în orașul Moravia, pe atunci parte din imperiul austriac. A studiat matematica și astronomia. După ce și-a luat doctoratul în matematică, a decis să se ocupe de filosofie.
După cum se știe, Ahad Ha`Am este pseudonimul filosofului evreu de origine ucraineană Asher Ginzborg, un faimos gânditor sionist care a promovat o renaștere spirituală în rândul evreilor. În 1890, susținea într-un eseu relativ satiric că, deși venerăm înțelepciunea, încrederea în sine contează mai mult.
Nu știu, desigur, cum au scris alții, cu anumite metehne fizice, uneori insuportabile. Personal, am scris după fiecare operație: de rinichi, de inimă, de coloană, și în cele de față (începând cu iunie 2024) cu o fractură izbitoare la genunchiul stâng, prin spulberarea rotulei, zdrobită în cele patru puncte cardinale.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar