news        mail   location

 
 

Nu știu dacă există un „Triunghi al Bermudelor” în domeniul filosofiei! Mă gândesc la Anglia, Germania și Franța, cu deosebire. Aceste trei țări au dat pe cei mai mari filosofi ai omenirii medievale și contemporane.

 

Spre exemplu, filosofia germană a ajuns să domine secolul al XIX-lea, datorită filosofului Immanuel Kant (1724-1804), prin filosofia sa idealistă, care susține că nu putem ști niciodată nimic despre lucrurile care există dincolo de noi, astfel modificând cursul gândirii filosofice.

Se știe că, printre adepții lui Kant, se numără: Fichte, Schelling și mai ales Hegel, care sunt cunoscuți ca idealiști germani, fiind urmați, zicea un mucalit, de „papagalul filosofic” Schopenhauer, care, interpretând filosofia lui Kant, a semănat idei din filosofia orientală, care a influențat și pe Mihai Eminescu, ca să dăm un exemplu.

Să nu faceți ochii mari și nici să vă mirați!

Printre adepții idealismului filosofului Hegel se numără și Karl Marx, care a îmbinat cu dibăcie metodele filosofice germane: filosofia politică franceză revoluționară și teoria economică britanică.

Iarăși, se știe că, după ce a scris Manifestul Comunist, dimpreună cu Friedrich Engels, el a scris și Capitalul. Se zice, de către specialiști, că lucrarea Capitalul este „una dintre cele mai influente lucrări filosofice din toate timpurile, pentru că după câteva zeci de ani de la moartea sa, multe țări din toată lumea au ajuns să fondeze state revoluționare în baza principiilor propuse de el” (pag. 145).

Cei care aveți un gram de minte în căușul capului, privind retrospectiv situația social politică din leagănul secolelor XIX și XX, vă puteți imagina că de la teorie la practică este o distanță mare. Se știe că una este să gândești și să faci teorie (unii zic: a chibriturilor) și alta este să ai tăria să lupți pentru o societate dreaptă cu respectarea drepturilor omului!

Calinic Argeșeanul

În ziua de cinstire a Sfinţilor Serghie și Vah, schitul argeșean Brătășești și-a sărbătorit al doilea hram. Obștea monahală s-a bucurat astăzi de prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Parohia argeșeană Budișteni din Protoieria Topoloveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. De la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit să participe la slujbă de sfințire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Din capul locului, filosoful britanic Bertrand Russel (1872-1970) nu era străin de munca grea, caznă mare, pe care unii dintre noi au cunoscut-o toată viața. De ce acest gânditor, atât de activ, recomandă că ar trebui să muncim mai puțin?
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar