news        mail   location

 
 

Aşa, câteodată sau mai des, unora dintre noi ne vine câte-o poftă nebună de a jigni, insulta sau ofensa, cele trei stări nefericite de nebuneală care se înmănunchează, de altfel într-o singură ipostază, numită pe drept cuvânt: batjocură!

 

Cine n-a batjocorit niciodată pe cineva şi nici chiar pe sine, - aşa din snobism -, este un om fericit, să zicem. Iar cine a suferit mizeria batjocurii aruncată de semenul său precum gunoaiele în tomberon, fără să riposteze, este un fericit, potrivit Evangheliei.

Consultând înţelepciunea neamurilor, vom afla, spre exemplu, că: „Inima rănită nu poate fi lecuită” şi „jignirile se scriu pe oţel, binefacerile pe nisip”, ca să nu mai vorbim că: „Mai mult se ţin minte jignirile primite decât binefacerile”, cum ar spune chinezii.

Mai plastic vorbind, cu iz de bucătărie, spre luare aminte: „O mâncare bună o ţii minte mult timp, o jignire o viaţă întreagă”, cum aflăm de la cei din Indochina.

Cred că se face cea mai mare greşeală când inviţi pe cineva la masă şi aşa, mai în glumă, mai în serios, îi trânteşti câte o vorbă cu subînţeles sau chiar de la obraz. O mie de mese le va uita în faţa unei glume nesăbuite, pentru că cine jigneşte uită repede, iar cine este jignit nu uită niciodată.

Este prea nobil, desigur, să scrii injuriile pe nisip, iar binefacerile pe marmură. Aceasta impune să ai o nobleţe înnăscută şi nu fabricată la comandă din materiale de mucava. Am întâlnit în viaţa mea astfel de oameni pe care i-am numit îngeri. Numai că-s tare puţini!

Mai sunt un soi de oameni care atunci când sunt jigniţi îşi aduc aminte că este mai bine, desigur, să „ucidă jignirea prin dispreţ decât prin răzbunare”. Dar mai potrivit, aş zice, este să suferi decât să jigneşti pe alţii.

Iată că românii au o mare bogăţie de înţelepciune şi în privinţa aceasta. „Ce rău şi urât la toţi, / Cel ce de ocări se ţine cu toţi” sau: „Cei ce ocărăsc / De a lor mânie se chinuiesc!” iar unii mai hazlii se aud zicând: „Când te-njură oarecine, mulţumeşte-i că nu te bate” ori: „Când te-njură pe din dos, fă-te că nu auzi sau zi tu mai bine: Când nu sunt de faţă, lasă-l să mă şi bată!”

Şi-apoi, pentru consolare, tot românul cel cuminte, nu uită că: „Înjurăturile întinează pe înjurător!” şi mai mult: „Oricine te ocărăşte, peşin să-i mulţumeşti cu căciula în mână, c-atuncea ocara la el se mână!”

Aşadar, de orice cuvinte pe care le-am rostit sau scris vom da seama în faţa lui Dumnezeu, după cum ne avertizează Iisus, iar David prorocul, ne îndeamnă să ne căim de toate cele grăite şi făcute, udând cu lacrimi aşternutul în care ne aşezăm capul spre odihnă.

Hotărât: Trebuie să moară cuvintele urâte ca să trăiască oamenii!

Să nu uităm zi de zi!

Calinic Argeșeanul

În ziua de cinstire a Sfinţilor Serghie și Vah, schitul argeșean Brătășești și-a sărbătorit al doilea hram. Obștea monahală s-a bucurat astăzi de prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Parohia argeșeană Budișteni din Protoieria Topoloveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. De la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit să participe la slujbă de sfințire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Din capul locului, filosoful britanic Bertrand Russel (1872-1970) nu era străin de munca grea, caznă mare, pe care unii dintre noi au cunoscut-o toată viața. De ce acest gânditor, atât de activ, recomandă că ar trebui să muncim mai puțin?
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar