news        mail   location

 
 

Când avem bucuria să citim în prima carte din Biblie, Facerea sau Geneza, că: „Dintru început a făcut Dumnezeu cerurile și pământul” (cap. 1, vers. 1), gândul nostru ca fulgerul merge în lumea cerurilor și află, că lui Dumnezeu „mii de mii de slujitori Îi slujeau, și de zece mii de ori zece mii stăteau înaintea Lui. S-a ținut judecată și s-au deschis cărțile” (Daniel 7, 10).

 

Și ca să nu ne depărtăm prea mult de aritmetica divină, vom consemna aici și viziunea Sfântului Evanghelist Ioan din Apocalipsa sa: „M-am uitat, și împrejurul scaunului de domnie, în jurul făpturilor vii și în jurul bătrânilor am auzit glasul multor îngeri. Numărul lor era de zeci de mii de ori zece mii și mii de mii” (Apocalipsa 5, 11).

Cred că azi, computerele și mașinile de calcul, ar putea să ne dea, oarecum, numărul uriaș al îngerilor pe care i-a zidit Dumnezeu mai înainte de orice lucrare. Am putea spune că a umplut văzduhul de îngerii Săi slujitori, asistând mereu la o sărbătoare a îngerilor, precum însuși Apostolul Neamurilor, Sfântul Pavel, cu ochii săi i-a văzut, când a călătorit în al treilea cer: „Și v-ați apropiat de muntele Sionului, de Cetatea Dumnezeului Celui Viu, Ierusalimul ceresc, de zecile de mii, de adunarea în sărbătoarea îngerilor” (Evrei, 12, 22).

După cum ne învață Biserica, având la temelia ei cuvântul lui Dumnezeu, noi, fiecare în parte, la Sfântul Botez, primim din partea lui Dumenzeu un înger păzitor: „Feriți-vă, spune Domnul Iisus, să nu defăimați nici măcar pe unul din acești micuți (copilașii) căci vă spun că îngerii lor în ceruri văd pururea fața Tatălui Meu care este în ceruri” (Matei 18, 10).

Ca să pricepem ceva din lumea îngerilor, vedem, potrivit Scripturii, că ei ar fi asemuiți cu înfățișarea unui om (Daniel 8, 15) care face legătura între noi și Dumnezeu, după cum citim: „Pe când încă vorbeam eu în rugăciunea mea, a venit repede în zbor, iute, omul Gavriil, pe care-l văzusem înainte într-o vedenie, și m-a atins când se aducea jertfă de seară. El m-a învățat, a stat de vorbă cu mine și mi-a zis: Daniele, am venit acum să-ți luminez mintea. Când ai început să te rogi, a ieșit cuvântul, și eu am venit să ți-l vestesc; căci tu ești prea iubit și scump” (Daniel 9, 21-23).

Ne rugăm Domnului ca să auzim și despre noi un cuvânt ca acesta!

Iată că nu doar omul are un înger păzitor, ci și popoarele! Daniel proorocul ne vorbește de marele voievod Mihail (Daniel 12, 1), care ajută și ocrotește popoarele: „Iar căpetenia împărăției Persiei mi-a stat împotrivă 21 de zile; însă iată că Mihail, una din căpeteniile cele mai de seamă, mi-a venit în ajutor, și am ieșit biruitor acolo, lângă împărații Persiei” (Daniel 10, 13).

Știm prea bine cum s-a arătat Arhanghelul Gavriil, Maicii Domnului, și a vestit venirea lui Iisus pe pământ, iar Elisabetei că va naște prunc pe Ioan Botezătorul (Luca 1, 11-20; 1, 26-38).

Despre lumea îngerilor a scris o carte maica Alexandra (Principesa Ileana, fiica Regelui Ferdinand și a Mariei), precum și Andrei Pleșu, și nu este ușor să scrii doar în câteva rânduri, despre această lume extraordinară.

Așadar, noi suntem ocrotiți de îngerii păzitori!

Să nu-i supărăm prin faptele noastre urâte!

Calinic Argeșeanul

În ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului, elevii și profesorii de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș, au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în Paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu ocazia cinstirii praznicului Acoperâmântului Maicii Domnului, în comuna argeșeană Corbi aflată pe Valea Râului Doamnei, foarte mulți credincioși au ajuns în această dimineață pentru a participa la slujba de hram a noii mănăstiri ce se construiește foarte aproape de biserica rupestră Corbii de Piatră.
Milostenia reprezintă jertfelnicia inimii. Dând celor săraci, inima noastră devine o adevărată jertfă adusă lui Dumnezeu. Cel care dă celui lipsit, nu face altceva decât să restituie bunuri la izvorul milei, care este Dumnezeu.
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie. Mântuitorul, modelul desăvârşit al milosteniei, ne-a înştiinţat că la Judecata de apoi faptele îndurării trupeşti şi sufleteşti sunt acelea care ne vor deschide porţile fericirii veşnice.
„Basarab Fest”, festivalul dedicat întemeietorilor Țării Românești, s-a desfășurat în județul Argeș în perioada 27-29 septembrie. În prima zi a acestui eveniment a avut loc premierea Concursului Național de Poezie „Toată vremea-și are vreme”, dar și un concurs dedicat artelor vizuale. Manifestările în cadrul acestui festival medieval au continuat în zilele de sâmbătă și duminică, cu momente care au pus în lumină vrednicia unui neam condus de bărbați demni cu frică de Dumnezeu.
Reamintim că filosoful Edmund Husserl s-a născut în anul când se uneau Principatele Române, 1859, în orașul Moravia, pe atunci parte din imperiul austriac. A studiat matematica și astronomia. După ce și-a luat doctoratul în matematică, a decis să se ocupe de filosofie.
După cum se știe, Ahad Ha`Am este pseudonimul filosofului evreu de origine ucraineană Asher Ginzborg, un faimos gânditor sionist care a promovat o renaștere spirituală în rândul evreilor. În 1890, susținea într-un eseu relativ satiric că, deși venerăm înțelepciunea, încrederea în sine contează mai mult.
Nu știu, desigur, cum au scris alții, cu anumite metehne fizice, uneori insuportabile. Personal, am scris după fiecare operație: de rinichi, de inimă, de coloană, și în cele de față (începând cu iunie 2024) cu o fractură izbitoare la genunchiul stâng, prin spulberarea rotulei, zdrobită în cele patru puncte cardinale.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar