news        mail   location

 
 

Până m-am învățat să scriu numele „îngerului păzitor” al omului, Hipotalamusul, îl tot asemuiam cu dihania pădurilor tropicale, hipopotamul, superbă creatură a Domnului Dumnezeu!

 

Mai în glumă, mai în serios, făceam cunoștință cu unul din misterele, din construcția omului, această minune, și-mi face bucurie să tot scriu, amintind iubitorilor de cultură medicală, ceea ce ne-a lăsat scris Sofocle în Antigona, aproape acum trei mii de ani: „În lume-s multe mari minuni, minuni mai mari ca omul nu-s”!

Da! Și această minune supremă – omul – are un organ miracol, numit hipotalamus! Să ne obișnuim cu pronunțarea acestui instrument primordial de lucru și să învățăm câte ceva despre el în sine, și despre lucrarea sa definitorie!

Doamne, Dumnezeule, purtăm în ființa noastră taine – mistere de nedezlegat cu puterile noastre intelectuale. Așa că, acest misterios organ, ascuns în adâncimile creierului uman, din starea de inconștiență, ne aduce în fiecare sculare din somn, în starea de conștiență, starea normală. Savantul român, Alexandru Ciurea, ne arată în scrierile sale: „Conștiința pe care o are omul îl face superior tuturor vietăților din jur. Știe cine este, știe unde se află, știe cum se cumportă și cum funcționează... Omul este un subiect complex care se datorează acestei înțelegeri superioare menționate în filosofie, în artă, în literatură: „Cogito, ergo sum” – „Cuget, deci exist”. A menționat acest fantastic cugetător și filosof francez, Rene Descartes, în lucrarea sa intitulată: Discurs asupra metodei (1637), despre puterea creierului de a imprima în totalitate forța cerebrală prin care, conform doctrinei sale, individul uman conștientizează existența sa și a lumii înconjurătoare, pe care o recunoaște...Aceasta stă la baza întregii vieți spirituale a individului. Sunt două elemente în gândirea lui Descartes, care au rămas valabile până în ziua de astăzi: „Cogito, ergo sum” – „Cuget, deci exist”! Și al doilea, tot creierul spune: „Dobito, ergo cogito!” – „Mă îndoiesc, deci cuget!” Este primul mare mister al creierului, care denotă superioritatea ființei umane și a creierului. Niciuna dintre ființele din jurul nostru nu are o asemenea conștiință de sine, precum o are creierul uman!”

Suntem în permanent mister! Totul, în jurul nostru este o Taină!

Iar Taina Tainelor este Domnul Dumnezeu!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, Centrul Cultural Pitești a fost gazda unui eveniment de excepție realizat în parteneriat cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul proiectului ,,Personalități culturale”, a fost organizată conferința cu tema „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică și recreativă la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Curtea de Argeș.
Mari sunt aripile milosteniei. Sfâșie văzduhul, trece de lună, lasă în urmă soarele și ajunge în ceruri. Dar nici acolo nu stă. Trece și de ceruri, înconjoară puterile îngerești și se așează în fața Tronului Domnului.
Cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva la noi este de veacuri şi dragostea poporului nostru dreptcredincios pentru ea a crescut în timp mai ales după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte în secolul al 17-lea. De atunci, din generaţie în generaţie, românii au mers la Iaşi să-i ceară ajutorul şi mai ales să-i mulţumească la sărbătoarea ei din 14 octombrie pentru binefacerile primite de la Dumnezeu prin rugăciunile ei.
În ziua de 15 octombrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Costești, în care parohiile din cercul nr. III pastoral: Popești, Slobozia Trăznitu, Burdea, Purcăreni, Palanga, Bucov, Râca, Surdulești și Miroși, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Mai pe scurt, Rezonanța înseamnă a ră-suna, știindu-se că sunetele sunt vibrații, de aceea a ră-suna înseamnă că vibrațiile își transmit între ele comunicarea ce duce la starea de oscilație.
Se spune că noi, oamenii, percepem lumea cu toate simțurile noastre, fiind zidirile Domnului Dumnezeu, care gândim și reflectăm ca să-i percepem și să-i înțelegem pe semenii noștri, lumea frumoasă care ne înconjoară, pe noi înșine și lumea în care ne vedem și ne regăsim, ca parte a ei.
Fără să ne bocim prea mult, deși ar trebui pentru că lumea interioară, dumbrava sufletului nostru este de cele mai multe ori pustiită, ori neglijată cu bună știință sau din necunoaștere și gravă neglijență, noi, laolaltă, ne străduim cu îndârjire ca să avem, cu orice preț, succes și iarăși succes!
Nu mi-a plăcut să aud, niciodată, de trenul accelerat, cum că ar fi un mijloc mai rapid de locomoție. Ori de câte ori am călătorit cu un asemenea utilaj pe roate de fier, alunecătoare pe șine de oțel, după o vreme, mi-am zis că e un tren obișnuit și „accelerat” era doar o expresie tehnică imprimată pe o tablă vopsită în alb și cu litere negre.
Unii mai mucaliți susțin că este o problemă cu „timpul” și că am trăi – și aici se are dreptate – sub presiunea timpului! Ne gândim, bineînțeles, că legătura noastră dintre natura „interioară și exerioară” se pierde foarte ușor, pentru că se pune problema gestionării emoțiilor, care ne duc în legătură cu noi înșine, cu trupul nostru și chiar cu sufletul nostru, cu semenii (aproapele), dar și cu lumea, în general și special.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar