news        mail   location

 
 

Amintindu-ne de înţelepciunea noastră românească, bună şi robustă, presărată cu proverbe, atunci când cineva gâfâie de prea multă îndopare, auzim din partea celor din jurul nostru: Foloseşte lingura mică! Sau, mai pe scurt, se repetă: lingura mică, lingura mică!

 

Aşa am mai zis-o şi eu unora, pe care i-am văzut mai durdulii, dar mi s-a răspuns: degeaba-i lingura mică dacă o foloseşti dublu. Cam aşa ar sta lucrurile. Cei mai vechi ne-au transmis, în acest sens o maximă: nu trăiesc ca să mănânc, ci mănânc ca să trăiesc!

Oricum am da-o, vedem şi, mai ales, simţim că de la o vreme începem să căpătăm greutate, iar mişcările şi sprinteneala încep să scârţăie. Ba, mai mult, dacă ne încărcăm stomacul seara, în special, lucrurile se încurcă. Cezar Împăratul obişnuia, ca după masă să nu se culce, ci să meargă pe jos 300 de paşi pentru a acomoda – prin mişcare – cantitatea îngurgitată – stomacul supus unor valuri mari de presiune, precum şi năduful din plămâni, inimă, ficat, pancreas.

Într-una dintre zile am întâlnit un om care înfuleca de zor – se băteau calicii la gura lui – deşi nu-i ameninţa nimeni bucatele. Când i-am spus să nu se prea grăbească atunci când serveşte masa, mi-a spus că mănâncă repede şi mai mult, de frică să nu moară. O fi şi aceasta o motivare? Mai ştii!?!

Este necesar să scoatem acest „cui” din cap şi să nu ne temem că murim dacă ne orânduim un regim alimentar raţional. Se ştie din moşi-strămoşi că trebuie să ne pregătim masa bună dimineaţa, potrivită la amiază şi subţiată seara. De aici, vorba strămoşească: Dimineaţa mă ospătez singur, la amiază împart bucatele cu prietenii, iar seara o las vrăjmaşilor!

De cele mai multe ori, la posturile de televiziune, un generic mereu ne atenţionează ca să ne ferim de sare, zahăr şi grăsimi. Am crezut că este o glumă ca şi cu interzicerea fumatului pe motiv că omoară anual zeci de milioane de oameni. Cercetându-mă însă, medicii specialişti mi-au interzis exact cele trei rele care încep să pună în primejdie viaţa noastră.

Spunea cineva că noi ne săpăm, adesea, mormântul cu proprii dinţi. Mi s-a părut oribilă această expresie, dar se vede clar că noi suntem foarte neatenţi cu viaţa noastră.

Ca să slăbim, adică să eliminăm treptat grăsimile acumulate, este necesar să o luăm uşurel. Să reducem în fiecare zi puţin câte puţin porţiile pe care le serveam înainte. Tot aşa şi cu băutul: păhărelele să se micşoreze şi să se rărească. Iar fumatul: în fiecare zi, să  lase câte o ţigară nefumată. Cum ne-am învăţat, trebuie să ne şi dezvăţăm.

Când am văzut un confrate preot cam slab la înfăţişare, adică slab peste măsură, l-am întrebat de ce a ajuns astfel. Mi-a răspuns, că nu mâncarea puţină îl ţine aşa, ci mai ales coasa în timpul verii.

Am auzit pe unii spunând: când m-am hotărât să mă las de fumat, am luat tabachera, ţigareta sau pipa şi le-am aruncat pe foc, spunând: gata: m-am lăsat de fumat! Este perfect să procedăm aşa, însă doar caracterele tari pot face asta, adică, folosind o voinţă puternică şi hotărâtă. Aşa ar fi şi cu celelalte scăderi pe care le avem şi care ne chinuie viaţa noastră şi aşa scurtă şi amărâtă.

Auzim şi citim în basmele româneşti, că la întrebarea, dacă fiul sau fiii iubesc pe părinţi, ei răspund: Da, ca sarea-n bucate! Au trecut vremurile cu basmele şi trebuie să învăţăm să facem toate bucatele fără sare. Niciun gram! Gospodinele să facă mâncarea fără sare şi cine vrea să săreze, atunci când serveşte o poate face, dar cu măsură strânsă. Ne obişnuim! Şi mie mi-a venit greu, dar, încet-încet, m-am învăţat, mai mult de frică, sarea în bucate influenţând tensiunea care doboară inima.

Cine nu iubeşte cozonacul şi prăjiturile? Dar smântâna şi prăjelile? O, dar şunca presată sau afumată, precum şi cârnaţii şi alte fripturi? Trebuie să ne lepădăm de toate, iar de nu putem chiar de tot, cel puţin să micşorăm cantităţile, până acolo, încât să nu ne primejduim viaţa.

Vă spun drept, nu am prea dat importanţă bucatelor, dar de acum înainte trebuie să ţin cont de sfatul medicului. Când m-au cercetat la inimă şi tensiune, mi s-a spus delicat, deşi nu am prea priceput: Să treceţi peste masa de amiază şi de seară! Nu mi-a venit să cred, pentru că şi aşa nu prea ştiam ce înseamnă burdujirea cu mâncare.

Când mi s-a spus să scad vreo 20 de kilograme, deja m-am văzut o grămadă de oase goale. Asta-i situaţia! Ce să fac! V-am scris acestea ca să vă încurajez, după cum mă gândesc şi să avertizez, pe cei care fac excese la post sau cură de slăbire neraţională, să aibă mare grijă, să nu-şi pună viaţa în pericol. În toate trebuie înţelepciune şi dreaptă socotinţă.

Excesele dăunează întotdeauna!

Calinic Argeșeanul

Catedrala orașului Mioveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion din Patriarhia Ecumenică.
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, foarte mulți pelerini și-au îndreptat pașii către mănăstirea argeșeană NegruVodă din municipiul Câmpulung Muscel. În această zi binecuvântată au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion, Biserica Albaneză din Americi, Patriarhia Ecumenică.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns astăzi în comunele argeșene Cuca și Cotmeana, care aparțin de protopopiatul Pitești.
Toată suflarea ortodoxă sărbătoreşte în ziua Înălțării Sfintei Cruci, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.
Bucurându-ne de rânduiala cea binecuvântată de Dumnezeu în Biserica Slavei Sale, Calendarul creștin ortodox își începe lucrarea Anului bisericesc o dată cu începutul lunii septembrie, toamnă bogată în darurile lui Dumnezeu.
Un episod aparte! Nu știam ce putea însemna, mai ales, cuvântul Meliorism și ce poate însemna. Apelăm la textul lui James din lucrarea: Pragmatismul: „...Se vede aici că marea distincție de făcut din punct de vedere religios între raționalism și pluralism revine la a distinge departe între cei ce vreau, într-un fel absolut, ca „mântuirea” lumii să fie un lucru care va fi împlinit dintr-o necesitate originară și, de altă parte, între cei care se mulțumesc de a o crede posibilă.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar