news        mail   location

 
 

Noi, pământenii, avem probleme de deslușit pentru a hrăni mintea noastră, uneori, rebelă ca și acțiunile noastre. Omenirea a fost preocupată mereu de Universul în care suntem parte integrantă și, deci, cu menirea de a-i da de „capătul capătului”!

 

Leibniz ajunge să construiască – mai degrabă să-și imagineze în viziunea sa, afirmând că orice parte a lumii, fiecare lucru individual are un „concept” sau o „noțiune” distinctă, deoarece, totul în Univers este interconectat, și putem descoperi adevărul despre întreg universul, exclusiv, prin intermediul reflecției raționale.

Așa putem ajunge la „adevărurile rațiunii”, despre care scrie Gottfried Leibniz, și că Universul este alcătuit din substanțe individuale, simple, numite „monade”, fiecare monadă fiind izolată de celelalte și fiecare  reprezintă starea completă, trecută, prezentă și viitoare. Dar, fiecare monadă este sincronizată între toate monadele astfel încât fiecare are același conținut, iar, conform gândirii lui Leibniz, așa a creat Domnul Dumnezeu lucrurile, într-o stare de „armonie prestabilită”.

Dacă privim o hartă a Internetului, se arată nenumărate legături dintre utilizatorii de Internet și că Teoria monadelor, promovată de Leibniz sugerează că și mințile noastre sunt conectate în mod similar. Dacă Leibniz trăia azi, în văzduhul plin de explozia tehnicii, altcum se lămureau lucrurile. Și așa, Leibniz nu se lasă copleșit și afirmă: „că orice minte omenească este o monadă și, prin urmare, conține o reprezentare completă a Universului, și că, în principiu este posibil să învățăm tot ce se știe cu privire la lume și chiar dincolo de ea prin simpla explorare a propriei noastre minți.

Trebuie să recunoaștem că, noi, pământenii, nu avem un instrument astronomic cu care să măsurăm, spre exemplu: distanțele interplanetare și nici interstelare  și între galaxii noi, măsurând empiric. Cine poate măsura și cu care aparat, temperatura exactă a Soarelui? Ne mulțumim, adesea, cu prezumții liniștitoare. Credem că Domnul Dumnezeu cuprinde întregul Univers în mod simultan, așadar, putem vorbi de adevăruri necesare, și că Domnul Dumnezeu, omniscient și atotputernic creează și dublează din cinci în cinci ani, Universul, fapt miraculos și uneori, chiar apucându-te înfricoșata îndoială.

Înainte de a finaliza acestă „tabletă”, menționăm că genialul Leibniz a fost un inovator celebru. Se știe de calculatorul mecanic, fiind una dintre multele sale invenții, dovedind prin aceasta pasiunea sa pentru matematică și logică, domenii sensibile, în care a fost un inspirat inovator de către Duhul Sfânt!

Calinic Argeșeanul

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!
De câte ori nu ne simţim aşa de bine având în jurul nostru oameni cu care ne putem împăca! Cât este de necesar să ai pe cineva căruia să-i poţi spune totul, ca ţie însuţi. Prieteniile sunt apreciate ca o ipostază a sfinţeniei. Anticii şi de la ei până în timpurile moderne, s-au scris despre prietenie tomuri întregi. Iisus a pus problema prieteniei tranşant. Adică, nu se poate vorbi în dodii sau lua cumva în glumă această stare unică din viaţa omului.
Minunata făptură, zidită de Dumnezeu, în frumuseţea acestei lumi văzute, omul, are puterea încredinţată de a se bucura, a gândi şi a lucra în Grădina Maicii Domnului. Dacă ziua avem bucuria de a vedea cele semănate de Dumnezeu, cu atâta bunătate felurită, noaptea, deasupra capului nostru ni se arată uriaşa plămădire de sori şi stele, care ne uimesc mintea şi ne bucură inima şi sufletul, deopotrivă!
Duminica Mare, cum se mai spune pe la noi, este Duminica Rusaliilor, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și întreaga fire, precum și ziua Întemeierii Bisericii Creștine.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar