news        mail   location

 
 

Înainte de a se sătura harnicii cititori, tableta aceasta este una, care se cheamă ultima! Cred că a obosit și bietul, fericitul, Aurelius Augustinus!

 

„Dar cum poate viitorul, care nu este încă, să devie tot mai mic, să se epuizeze? Și cum poate trecutul, care nu mai este să crească, dacă nu în spirit – autorul acestor transformări – se îndeplinesc trei acte: spiritul așteaptă, el este atent și își amintește. Obiectul atenției sale trece prin atenția sa și se schimbă în amintire. Cine ar îndrăzni să nege deja în spirit. Și cine contestă că trecutul nu mai este? Cu toate acestea amintirea trecutului este încă în spirit...

Și eu spun, unde ești Tu, Dumnezeul meu? Unde ești Tu „respir puțin în Tine”, când răspândesc sufletul în mine însumi, într-un strigăt de exaltare și de laudă, într-un sunet care celebrează sărbătoare. „Dar el este încă trist, fiindcă recade și devine o prăpastie sau poate mai mult, fiindcă simte că este încă prăpastie.”

În pelerinajul nostru pe pământ am primit de la El (Domnul Dumnezeu) asigurarea că vom fi lumină; El ne-a salvat de pe acum în speranță și ne-a făcut fii ai luminii și ai zilei, nu fii ai nopții și ai întunericului, cum eram noi. Între aceștia și noi, în nesiguranța pământeană a științei umane, Tu singur poți să distingi; Tu care pui inimile noastre la încercare și numești lumina zi, și întunericul noapte. Cine știe să facă diferența, dacă nu Tu, Doamne Dumnezeule?

Dar ce avem noi pe care să nu-l fi primit de la Tine, noi – vase de onoare – făcuți din aceeași pastă, din care sunt făcute și celelalte vase de folosință!”

„Căci cine te faci deosebit? Ce lucru ai, pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și cum nu l-ai fi primit?” (I Corinteni 4, 7).

Doamne, Dumnezeule, Te rugăm să stai cu noi, să nu se răcească Planeta Pământ și să nu ne prăbușim în haos! Mulțumesc, iubite Doamne Dumnezeule! Mare minune că ai venit la noi și Te avem mereu prezent în toată viața noastră, începând cu Crăciunul! Mulțumim și pentru Fericitul Augustin care a scris cu ajutorul Tău: 113 cărți, peste 200 de epistole, 500 de predici și diferite tratate.

Să le cercetăm cu evlavie și hărnicie!

Calinic Argeșeanul

Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Ediția îngrijită de scriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe cuprinde diferite apofteme și silogisme culese din vasta operă a Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului.
Valoarea pe care o are făptura umană înaintea lui Dumnezeu, așa cum este ea creată încă de la început, adică trup și suflet este evidentă din însuși faptul că Domnul nostru Iisus Hristos a venit să mântuiască nu numai sufletul, ci și trupul omului, împovărat de păcate și suferințe.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar