news        mail   location

 
 

Am început un ciclu de meditații (scurte opinii asupra existenței noastre în Grădina Maicii Domnului), arătând pe cât se poate, ce anume au gândit, mai ales, celebritățile franceze în domeniul Credinței în Dumnezeu. Dacă am pomenit în micuța meditație pe Louis Pasteur, acum ne vom opri la istoricul și oratorul francez, Bossnet (1627-1704).

 

Eram din tinerețe fascinat de scrierile lui Bossnet (Jacques – Benigne) evlavios episcop și predicator la curtea lui Ludovic al XIV-lea, care a stăpânit arta elocinței prin claritatea și vigoarea stilului. A rămas în istorie ca un maestru al prozei clasice franceze. Vom aminte, cu precădere „Discurs sur l`histoire universelle, 1681”.

Mare iubitor al științelor exacte, ne-a lăsat scris: „Totul ce se demonstrează în matematică...este veșnic și nestrămutat...Toate aceste adevăruri și toate acelea, pe care printr-o judecată fără greș le scot din ele, dăruiesc peste veacuri...Dacă acum mă întreb, unde și cum dăinuiesc aceste adevăruri veșnice și nestrămutate, precum sunt acestea, sunt nevoit să mărturisesc existența unei ființe în care adevărul viază veșnic și prin care el își găsește totdeauna înțelegerea” (De la connaisance de Dieu e de soi-meme, ch. IV, p. 82).

În Istoria lumii și mai ales în Istoria Credințelor Religioase (Mircea Eliade), ni se arată că omenirea a fost, este și va fi mereu într-o nepotolită sete a sufletului omenesc de a cunoaște și a afla ce este dincolo de această lume văzută.

Pe vremuri, ochiul nostru pământean, scruta Universul vizibil, Universul fizic, pentru că noaptea, sub licăririle stelelor, ca și luminița din candele, se putea admira capodopera Domnului Dumnezeu. Dincolo de noi, dincolo de stele și alte Planete, galaxii, roiuri și supraroiuri de stele, comete și alți asteroizi, mintea noastră se avântă în necuprinsul Univers, vizibil și invizibil.

Astfel, ne vom întări credința în Creatorul Dumnezeu, Cel care a pus în mișcare Universul, care merge întocmai ca ceasul de la mâna lui Dumnezeu!

Fără încetare și cu precizie veșnică!

Calinic Argeșeanul

Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Ediția îngrijită de scriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe cuprinde diferite apofteme și silogisme culese din vasta operă a Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului.
Valoarea pe care o are făptura umană înaintea lui Dumnezeu, așa cum este ea creată încă de la început, adică trup și suflet este evidentă din însuși faptul că Domnul nostru Iisus Hristos a venit să mântuiască nu numai sufletul, ci și trupul omului, împovărat de păcate și suferințe.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar