news        mail   location

 
 

Parohia Prundu I din municipiul Piteşti, ocrotită de Sfântul Ierarh Spiridon, a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare.  Credincioșii din această zonă a orașului au venit să aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru mijlocirea patronului spiritual, care ocrotește biserica așezată la intrarea în oraș, de 145 de ani.



 

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie, precum şi slujba parastasului  pentru ctitorii, preoții  şi binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul Argeșean a vorbit despre viața Sf. Ierarh Spiridon, amintintind  că acesta a fost dăruit de Dumnezeu cu multă înțelepciune și modestie.  De asemenea, Chiriarhul a apreciat eforturile făcute de parohie pentru definitivarea lucrărilor executate la acoperișul bisericii.

După oficierea Sfintei Liturghii, Chiriarhul Eparhiei a dorit să-și arate recunoștința pentru sprijinul acordat parohiilor din Pitești, precum și din alte zone ale județului  Argeș, de către Consiliul Județean Argeș și Primăria Municipiului Pitești. Astfel, în această binecuvântată zi, domnul Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, și domnul Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești, au primit, fiecare, medalia creștin-ortodoxă ,, Neagoe Vodă Basarab”.

La final, preoții slujitori împreună cu membrii Consiliului Parohial au oferit credincioșilor pachete cu alimente.

Situată în partea de sud a municipiului Pitești, parohia a mai avut o biserică pe malul râului Argeș, în satul numit Prundu Mic ce a ars în anul 1855.

Între anii 1876-1878, actuala biserică a fost construită de zid de binecredinciosul boier Andrei Ştefănescu, împreună cu soţia sa Anica şi cu copiii Dumitrache, Cleopatra, Paraschiva şi Lorica, aceasta fiind sfinţită de către Preasfinţitul Episcop Ghenadie al II-lea al Argeşului, în anul 1878.

În cei 144 de ani de existență, biserica a mai fost renovată în mai ulte rânduri. Astfel  locașul de cult aflat la intrarea în municipiul Pitești a fost resfințit de trei ori în anii 1932, 1949 și 1993, fiind executate de fiecare dată lucrări de restaurare a picturii.

În anul 2004 a fost refăcută tencuiala exterioară, s-au montat geamuri şi tâmplărie nouă și a fost amenajat un parc în curtea bisericii.

După definitivarea proiectului de renovare a acoperișului, Consiliul Parohial de la acestă parohie și-a propus să înceapă lucrarea de renovare a picturii.

Pelerinajul este izvor de mângâiere și de încurajare pentru noi, creștinii. Pelerinajul este întâlnirea cu Domnul Hristos, o întâlnire personală, pe care însă o simțim ca fiind vrednică de a fi propovăduită, de a vedea poate și cel care nu s-a înscris în acest demers și a cunoaște adevărul că omul creștin este plin de bucurie pentru că se întâlnește cu Hristos Domnul și că dorește să vestească, prin prezența sa în inima cetății, despre taina acestei bucurii, cu nădejdea că ea va cuprinde tot mai multe inimi.
Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.
Sectorul Invatamant prin Biroul de Cateheza si Activitati cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a organizat o procesiune in sambata Floriilor, in cartierul pitestean Gavana.
În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar