news        mail   location

 
 

În volumul „Filosofie (Idei fundamentale) pe înțelesul tuturor”, Ediția Litera (traducere din limba engleză de Crina Boitan, București, 2016), carte cuprinzătoare a istoriei Filosofiei, dintru începuturi până în zilele noastre, de la pagina 196 și până la pagina 203, într-o prezentare mai detaliată este – nu vă mirați – și Karl Marx.

 

Să nu vă înfuriați pe această abordare, foarte interesantă, dar și de folos pentru viitorime. Dacă aveți răbdare, veți înțelege mai bine dezastrul suferit de omenire aproape un secol și vor mai fi mari probleme social-politice în lume.

Așadar, Karl Marx este considerat de o parte a oamenilor „cel mai faimos gânditor revoluționar al secolului al XIX-lea”.

Locul de naștere a fost orașul Trier, ca fiu al unui evreu care se convertise la Creștinism, ca părinții să poată să se bucure de libertatea de a funcționa ca salariați (dacă se poate spune așa) în administrația statului. Marx a studiat dreptul la Universitatea din Bonn, unde a întâlnit pe viitoarea sa soție, Jenny von Westphalen. A continuat cu studiile la Universitatea din Berlin, lucrând și ca jurnalist.

Punctul fix a lui Marx a fost promovarea democrației în scrierile sale, fapt ce a făcut ca familia regală prusacă să-l cenzureze cu atenție, trimițându-l în exil forțat în Franța și în Belgia, unde a elaborat o teorie unică a comunismului în colaborare cu compatriotul său german, Friedrich Engels.

În timpul revoluțiilor din anii 1848-1849, Marx se întoarce în Germania, iar după înăbușirea revoluției, a plecat în exil la Londra, tot restul vieții, trăind cu soția într-o sărăcie extremă, iar când i-a murit un fiu, nu a avut nicio scândură să-i facă sicriu, înmormântându-l în paltonul său, după cum am citit (mi se pare) în cartea: „Maurul și generalul”.

La vârsta de 64 de ani, ros de sărăcie și de prigoană, a murit și el, iar la înmormântarea sa au fost 11 persoane, dar a pus pe jarul social-politic o lume întreagă!

Lucrările majore ale lui Marx au fost și au rămas: Ideologia Germană, 1846; Sărăcia Filosofiei, 1847; Manifestul comunist, 1848; Capitalul: Volumul I, 1867.

Cu răbdare, veți citi mai departe câteva repere din filosofia sa și îngrijorarea că se poate răstălmici gândirea sa.

Personal, am băgat de seamă, cu bucurie, că a scris despre Basarabia și în cuvinte nădăjduitoare.

Calinic Argeșeanul

Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
La Praznicul Înalțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică ce a îmbinat tradiția cu arta sacră și rugăciunea la Biserica Valea Danului.
Milostenia pune cel mai bine în evidenţă manifestarea creştinului în societate. Este expresia vizibilă a modului cum ne punem în lucrare credinţa noastră, care este moartă, dacă nu o susţinem cu fapte pe măsură.
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar