news        mail   location

 
 

Când am auzit pentru prima oară de liberul arbitru am crezut că este ceva despre care să povestești, fără ca să te angajeze anume, în societatea românească. Hai să povestim despre liberul arbitru, auzeam câteodată, după ce profesorul de Dogmatică părăsea clasa, luând tabla subsioară, pardon, catalogul, am vrut să scriu, care era mare ca o jumătate de tablă de perete.

 

În timp ce noi râdeam și aruncam pernele din bancă spre tavan, s-a deschis ușa clasei, pe jumătate, și profesorul bagă catalogul (jumătate de tablă de perete) și-i dă drumul jos, spre surpriza noastră. Rămânem blocați! Profesorul nu înaintează. Ușa rămâne încremenită; catalogul pe jos, iar noi, țepeni de uimire, nu știam ce va să însemne noua procedură.

După o vreme, îi spun unui coleg să meargă să ia catalogul și să-l ducă la Cancelarie, dacă nu găsește pe profesor pe drum.

N-a durat mult. Profesorul era pe cerdac, așteptând să vadă cum vom proceda noi, cei din clasă. Rapid se întoarce, intră în clasă, pune catalogul pe catedră și tușind ritos, întreabă:

- Ce am făcut eu acum, iubiți elevi?

- Ați căutat catalogul pe care l-ați pierdut pe drum plecând spre Cancelarie, la sfârșitul orei.

- Nu, nu, nu, strigă înfuriat, cu glas înalt, magistrul nostru.

- Ia, tu de acolo, din colț, ce părere ai? Elevul glăsuiește sfios:

- Eu cred că ați vrut să vedeți, practic, cum am înțeles noi, elevii, cele predate despre liberul arbitru.

- Bravo! Așa da! Dar tu, cel care râzi de știința colegului tău, ce crezi?

- Cred că dumneavoastră ați avut liberul arbitru să plecați la Cancelarie, dar nu trebuia să băgați catalogul pe ușă și să-l lăsați jos, deși, tot liber ați fost.

- Bravo, băiete! Ai înțeles pe jumătate. Dar tu, care râzi fără rușine, ce părere ai?

- Noi, elevii am fost liberi să ne uităm, ca proștii, la catalogul părăsit pe jos și, crezând că sunteți bolnav, un elev a luat catalogul și a plecat să vă caute, cu frică mare, că a dat dezastrul peste dumneavoastră.

- Bravo și ție! Ai umor, băiete!

- Cine mai are ceva de spus? Toți elevii ne holbam la profesorul surpriză!

- Eu, cu îngăduința dumneavoastră, zice un elev care dădea cu oiștea în gard.

- Ia, să vedem ce mai poți adăuga.

- Că și noi eram liberi să lăsăm catalogul jos, până veneați să-l luați singur!

- Oho! Bravo! Toți aveți dreptate! Acesta este liberul arbitru! Toată clasa are nota 10!

Și luându-și catalogul a pornit spre Cancelaria școlii!

Calinic Argeșeanul

Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.
Sectorul Invatamant prin Biroul de Cateheza si Activitati cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a organizat o procesiune in sambata Floriilor, in cartierul pitestean Gavana.
În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar