news        mail   location

 
 

N-am cunoștință până acum, dacă în regnul mineral tușește apa, vinul, oțetul, rachiul și alte soiuri de lichide! Nu știu dacă în regnul vegetal tușesc roșiile, castraveții, morcovii, cartofii, ridichea, ardeii iuți (tușim noi în locul lor).

 

Nu cunosc nimic din regnul animal și n-am auzit ca leul, în plenul pădurilor să strănute ca să se audă din depărtări, așa cum am auzit răgetele din Grădina Zoologică din Pădurea Trivale! Am vizitat pe bietele exemplare puse la adăpost, îngrijite, dar lipsite de libertate.

Când ne oprim la regnul uman, lucrurile se schimbă: altă viață, altă îngrijire, altă neglijență, alte manifestări. Am auzit, odată, când eram ciobănaș în munți, cum după miezul nopții în jurul stânii s-au oprit o droaie de lupi, de diferite mărimi. Toate normale, până a apărut mai aproape de stână, un soi de vulpi, care au început un dialog misterios, doar de ele înțeles. Am urmărit cu atenție manifestarea unică, solidară și am rămas uimit de modul cum erau înșiruite, ca și lupii, într-o ierarhie perfectă. Nu am înțeles ce și-au spus, dar la un semnal au început să urle pe tonuri diferite, de te apucau toate spaimele lumii.

Ușurel, baciul stânii a deschis fereastra și când a început să strige, să urle ca lupii, să schelălăie ca vulpile și să fluiere bătând darabana, ca-n vis, toate dihăniile s-au făcut nevăzute.

Eram surprins de imaginile unice!

M-am gândit atunci, dar pentru mine cine tușește, ca să scap și eu de zăhăielele, umflăturile și zgomotul greu de suportat, atât de tine însuți, cât și de către cei din jur, că la noi românii, până și animalele cele mai fioroase poartă cu sine Codul bunelor moravuri....am vrut să spun: maniere!

Fiecare în viață caută să aibă un loc. Sunt darnic. Dau un loc: „locul îmbătrânirii”! Să îmbătrânească în locul meu!

Și o ipostază mai inconfortabilă: să tușească în locul meu și să fie, cei care nu mai au răbdare, bolnavi în locul meu!

Și încă una, că n-am nicio pretenție: cine mai moare în locul meu? Iisus Domnul a făcut-o pentru fiecare!

Calinic Argeșeanul

În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar