news        mail   location

 
 

Din mila Domnului Dumnezeu sau mai bine zis, din iubirea Lui eternă, avem prilejul să venim, pe rând, în frumusețea acestei lumi văzute, cum a fost numită și de gânditorii români, cu un cap și jumătate deasupra multor popoare ale lumii.

 

Și filosoful Boethius a început a „se plânge de schimbarea bruscă a norocului” (pag. 86). Iată cum ar sta lucrurile:

1. Instabilitatea factorilor umani, supuși unei schimbări continue.

2. Caracterul efemer și iluzoriu al bunurilor pământești.

3. Deșertăciunea gloriei.

Iată jălania lui Boethius: „Cunosc foarte bine multiplele trucuri ale acestui monstru și familiaritatea foarte măgulitoare pe care o folosește chiar și cei pe care încearcă să-i tragă pe sfoară, până în clipa în care îi îngrozește cu o durere de neîndurat atunci când îi abandonează pe neașteptate” (pag. 86).

Starea lucrurilor (ca să nu spunem soartă sau noroc), prin natura lor sunt schimbătoare și modifică mereu viața (ca să nu spunem destinul) oamenilor: „Dacă rareori lumea nu-și schimbă chipul, dacă este atât de schimbătoare, tu te încrezi în căzătorul noroc al oamenilor și bunurile trecătoare ai încredere! Ești sigur și neclintit prin legea eternă, că nimic din ceea ce se naște nu va rămâne pe loc” (pag. 87).

Și Diego Ferrante, tălmăcind De consolatione philosophiae, se întreabă: „Dacă totul se schimbă atât de repede și nimic nu pare stabil, ce să mai sperăm? Care sunt bunurile cele mai bune pe care soarta le poate lua, cu adevărat, de la om? Și care sunt lucrurile cele mai bune de urmărit în decursul vieții? Filosofia își propune să demonstreze că bunurile pământești și fericirea pe care acestea o conferă sunt trecătoare și la fel de iluzorii, pe lângă faptul că sunt la fel de instabile precum ceea ce se naște. Ea trece în revistă bogățiile, demnitățile, puterea și gloria, pentru a demonstra caracterul lor trecător, cu toată încărcătura de rele și necazuri pe care le provoacă adesea. Toate aceste bunuri sunt, în cele din urmă, insuficiente pentru a satisface sufletul uman: bogățiile sunt efemere și nu pot fi dobândite sau păstrate fără a pierde liniștea propriului suflet; nu mai puțin înșelătoare sunt onorurile și puterea, care devin cauza nedreptății ori de câte ori sunt exercitate de oameni nedemni.”

Când se vorbește de „oameni nedemni”, să nu uităm de educația care este necesară în orice mod de activitate în societate, cât și în viața privată! Calitatea „omului demn” scade vertiginos și vom asista la o scădere și mai mare, când aproape totul se va lăsa în seama „inteligenței artificiale”, care, la o vreme, va juca „festa” omenirii!

Calinic Argeșeanul

Conţinutul didactic al excursiilor este mult mai flexibil şi mai variat decât al lecţiilor desfăşurate în sala de clasă, elevii participând cu multă bucurie şi optimism la aceste acţiuni, lărgindu-şi în acest fel orizontul de cunoştinţe prin contactul direct cu realitatea.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a organizat o activitate catehetică pentru copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț din cartierul Pitești.
Jertfelnicia dragostei frăţeşti exprimată în faptele milosteniei sporesc, ne spune Sfântul Apostol Pavel, bucuria în chiar miezul încercărilor: „Că în multa lor încercare de necaz, prisosul bucuriei lor şi sărăcia lor cea adâncă au sporit în bogăţia dărniciei lor“ (II Cor. 8, 2).
Oul este simbol al creației și învierii, iar culoarea roșie semnifică Sângele Domnului nostru Iisus Hristos cel curs de pe Cruce pentru noi și pentru a noastră mântuire.
Bine este omului a da din destul celor lipsiți din ostenelile sale, din cele ce dă Domnul, fără să aleagă cui să dea, sau cui să nu dea. Că slujba aceasta preadreaptă se împlinește pentru că este slăvită la Dumnezeu. Dumnezeu a randuit milostenia nu doar pentru pentru a fi hraniti cei flamanzi si imbracati cei goi ci mai ales pentru a folosi celor care dau din putinul lor.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar