news        mail   location

 
 

Rațiunea de a fi a vieții noastre duhovnicești, scopul ei principal este câștigarea vieții noastre lăuntrice, înțelegând că viața cea adevărată contemplativă este mai sigură și mai bine de preferat, decât viața obișnuită, activă, dar fără măsură. Să vedem un buchet de comparative pe care le consideră Bonaventura.

 

1. Syblimior vita sau vita sublimior, deci viața sublimă! Se folosește cuvântul sublim, fiindcă are un orizont și un câmp de acțiune mai întins: Marta se ocupă trupește cu puține lucruri casnice, iar Maria prin dragoste lucra în mai multe locuri și făcea mai multe lucruri. Contemplând și iubind pe Dumnezeu, ea vede totul, cuprinde totul, se extinde la tot, îmbrățișează totul. Se poate, așadar, spune că, în comparație cu Maria, Marta se îngrijește de puține lucruri, dar face tărăboi că nu mai poate munci, deși nimeni nu o obliga la aceasta.

2. Vita securior: viață mai sigură! În viața sigură se găsesc mai puține primejdii. Sufletul trăiește numai viața activă, se înfierbântă, se agită, își risipește energiile și așa slăbește. Întreitul defect: Marto, Marto, te grijești...Sunt grijile minții, tulburările ce se nasc din diferitele afecte și obiceiurile primirii de oaspeți, deși, un singur lucru trebuiește pentru a trăi viața interioară: unirea cu Dumnezeu. Ci un singur lucru trebuiește (Luca 10, 41-42). Restul nu poate fi decât secundar!

3. Vita opulentior: viața mai bogată. În contemplație se află toate bunătățile: „Mi-au venit împreună cu ea toate bunătățile” (Luca 10, 42), care sporește elanul voinței și bogăția de har sfințitor, sufletul lucrând din imbold de iubire.

4. Vita suavior: viața mai plăcută. Cel mai sigur este atunci când sufletul trăiește viața lăuntrică și se lasă total în grija Providenței Divine, primind binele și răul cu aceeași inimă, ba, mai mult, se va bucura de amărăciuni și se va simți bucuros purtând Crucea suferințelor lui Iisus Hristos!

5. Vita stabilior: viața mai durabilă. Orice fel de viață pe pământ, oricât ar fi de intensă, își are sfârșitul aici pe pământ; lucrări de orice fel: predicare, cateheză, zidiri, activități culturale, toate se sfârșesc pe pragul veșniciei. Însă viața interioară este fără de apus: „Nu se va lua de la dânsa”, Maria rămânând simbolul vieții contemplative, a vieții interioare, viața solidă plină de har și adevăr.

Românul pentru toate are câte un proverb: Să nu punem căruța înaintea boilor, adică să avem o viață normală și să lăsăm totul ca să meargă în firescul lor, bine gândit, bine pregătit, bine făcut cu propriile puteri binecuvântate de Dumnezeu, cu începutul: Doamne ajută!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar