news        mail   location

 
 

Înainte de a ne ocupa, foarte pe scurt de Cartea Profetului Isaia, vom face un mic popas asupra instituţiei profetismului. Poporul israelit a fost ales de Dumnezeu să-i croiască omenirii un drum spre mântuire.

 

Între Dumnezeu şi poporul Israel a intervenit un legământ care trebuia ţinut cu sfinţenie: „Voi îmi veţi fi Mie popor, iar Eu vă voi fi vouă Dumnezeu”. Acest legământ avea o clauză clară, adică: „Eu vă voi fi Dumnezeul vostru, doar dacă şi voi îmi veţi rămâne Mie popor fidel.” Adică, ar trebui să se înţeleagă faptul că „poporul ales” trebuia să rămână fidel, monoteist (cu un singur Dumnezeu) şi supus legilor morale care decurg din adorarea lui Dumnezeu.

Abaterile de la această înţelegere bilaterală însemna, metaforic, infidelitate conjugală, fiind pedepsită exemplar, după cum s-a şi întâmplat. Pedepsele date de Dumnezeu aveau şi vor avea mereu un caracter pedagogic, urmărind îndreptarea şi salvarea de la păcătuire. Mijloacele folosite de Dumnezeu erau variate. El folosea anumite popoare străine şi puternice, conducătorii lor devenind instrumentele lui Iahve, cum a fost, de pildă „teribilul Nabucodonosor” numit şi „robul Domnului”, atunci când strămută şi duce pe Israel în robie. De asemenea, şi Cirus va fi numit tot „robul Domnului”, când după 60 de ani, îl va elibera şi-l va ajuta să se întoarcă acasă. Dumnezeu n-a renunţat, din iubirea Sa de oameni, nici măcar o clipă, să-i croiască omenirii căzute în păcate multe, un drum sigur spre mântuire.

În intervenţia Lui energică, Dumnezeu s-a folosit şi de profeţi, instituindu-se „oficiul profeţilor”, sau profetismul instituţional care începe cu Amos (cca. 700 î. H.) şi se încheie, după cum se ştie, după opt secole, cu Sfântul Ioan Botezătorul, după cum spune chiar Iisus Hristos. Să nu uităm că înainte de Amos a fost „magnificul Moise”, „neliniştitul David” şi „vijeliosul Ilie”.

După profetul Amos, în anul 740 î. H., se ridică Isaia, cea mai complexă personalitate a noului curent, definind cu precădere noţiunea de profet sau cea de prooroc, în varianta slavonă. Profetul reprezintă voinţa lui Dumnezeu, fiind numit „robul Domnului”. El era purtătorul de cuvânt al Bunului Dumnezeu către semenii săi, începând cu regele şi terminând cu ultimul israelit. Ei se prezentau cu o sintagmă a mesajului biblic: „Aşa grăieşte Domnul”, fiind un vădit simbol al autorităţii dumnezeieşti rostit prin gura profetului. Se condamna abaterea de la credinţă şi injustiţia socială, considerându-se că oamenii sunt egali în faţa lui Dumnezeu, iar regii n-au dreptul să facă tot ce le trăzneşte prin cap. Profetul este un erou marcant al vremii sale, chemat să zguduie, dar şi să trezească conştiinţele adormite ale contemporanilor.

Numele Isaia, în limba ebraică înseamnă: „Domnul este mântuire”. El şi-a desfăşurat misiunea pe o durată de 40 de ani (740-700) pe timpul regilor: Ozia, Iotam, Ahaz şi Iezechia. Cele 66 de capitole ale Cărţii Isaia sunt de natură teologică, istorică şi literară, deopotrivă. Pentru capitolele 7 şi 53, Isaia este supranumit de către exegeţi „evanghelistul Noului Testament”, existând în textul Noului Testament 89 de citate din opera sa. Astfel, Psalmii şi Cartea Profetului Isaia sunt cărţile de legătură dintre cele două Testamente ale Bibliei. Isaia ca profet „a fost dublat de un sensibil scriitor folosind cu pricepere metafora, parabola, comparaţia, ironia, sarcasmul, hiperbola, metonimia, ameninţarea şi, nu arareori, invectiva.” (Bartolomeu Valeriu Anania)

Citirea Cărţii Profetului Isaia este un act de credinţă şi de cultură, deopotrivă.

Să îndrăznim!

Calinic Argeșeanul, Scrisoarea lui Dumnezeu, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2016.

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar