news        mail   location

 
 

Mare performanță reușim atunci când reușim în viață, să dăm întâietate vieții lăuntrice, față de viața activă!

 

Mai mult, atunci când am descoperit și credem că Dumnezeu este Viața, întreaga Viață, însăși viața în plenitudinea ei, suntem pe drumul cel bun. Ne vom învăța că Domnul Dumnezeu, ca Ființă nemărginită nu-și manifestă viața în deplinătatea ei, în lucrările sale exterioare, bunăoară în domeniul creației, ci în ceea ce Teaologia numește lucrări „ad intra”.

Ce poate să însemne retragerea lui Iisus Hristos în munți, pe ape sau în deșerturi pentru a se ruga, singur, sau dimpreună cu ucenicii Săi: „Iar El se ducea în pustie să se roage” sau petrecea noaptea în rugăciune: „...și toată noaptea a petrecut-o în rugăciune către Dumnezeu”? (Luca 6, 12).

Ne este cunoscut dialogul între Iisus și Marta, sora Mariei (Marta – viața activă, iar Maria – viața contemplativă) și ceea ce a spus Iisus, drept îndreptar pentru viață. Marta a dorit ca Domnul Dumnezeu să condamne pretinsa trândăvie a surorii sale Maria și să proclame superioritatea vieții active, răspunsul lui Iisus căzând ca sabia, care a despicat, pentru totdeauna nodul încurcat al greșitei vieți active, ca prioritate. Auzim pe Iisus Hristos rostind: „Maria și-a ales partea cea mai bună” (Luca 10, 42), această rostire divină consacrând pentru totdeauna întâietatea vieții lăuntrice.

Dumnezeiescul Învățător – Iisus Hristos - , Apostolii, credincioșii pildelor Lui, își vor rezerva, mai întâi, slujba începând cu programul de rugăciune; apoi, pentru a se putea dedica propovăduirii, vor lăsa în grija diaconilor, ocupațiile externe, cu îngrijirea văduvelor: „Iar noi vom stărui în rugăciune și în slujba Cuvântului” (Fapte 6, 4).

Pentru a ne liniști viața de zi cu zi, este necesar ca să ne deprindem cu un mod dinamic și contemplativ, de a ne așeza viața pe temelii solide și a apela în mod permanent la simbioza între viața activă și viața lăuntrică, așezată pe temelii contemplative.

Dacă noi am munci un animal de tracțiune (spre exemplu boii și caii), de luni și până sâmbătă și doar o zi le-am îngădui să se odihnească (deci viață activă), nu peste mult vreme vor cădea în brânci, cum am văzut personal. Oricine, om sau animal, are nevoie să se odihnească în viața contemplativă, omul și animalul în binecuvântata odihnă!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar