news        mail   location

 
 

Atunci când noi, obosiți de greul zilei, ne așezăm puțin mintea în pervazul ferestrei către cer, medităm la viața noastră atât de zbuciumată și scurtă pe acest Pământ.

 

Dacă noi citim în Cartea Profetului Naum, care a fost scrisă în secolul VII, înainte de Hristos, vom vedea cum acest scriitor biblic scrie că Domnul Dumnezeu este „zelos” în lucrarea Sa dumnezeiască de a ierta! Iată textul: „Bun este Domnul, loc de scăpare în zi de strâmtorare și pe cei ce se încred în ei, îi știe” (Naum 1, 7).

De cele mai multe ori noi rămânem pe gânduri, fiind suspendați în scenarii, uneori amețitoare, pentru că nu reușim să cuprindem și să stăpânim stările sociale: „Căci se încâlcesc unii într-alții ca mărăcinii, când se îmbată la ospețele lor; pentru aceasta mistuiți vor fi ca paiele uscate” (Naum 1, 10).

Ce se întâmplă în această ipostază? Auzim pe Naum profetul glăsuind: „Căci de puțin preț ai fost” (Naum 1, 14), nu numai în fața Domnului Dumnezeu, ci și chiar în fața ta însăți. Să stai pe gânduri, cuminte, analitic și fără cruțare cu tine însuți, vom vedea limpede că am ajuns „de puțin preț”, iar această stare ne coboară în tainițele vieții lăuntrice. Acolo, înlăuntrul de taină a ființei noastre vom găsi forța trezirii la realitatea și adevărul vieții, punând început solid pe care să ne zidim o nouă viață, liberă și plină de sfințenie.

De aici încep eforturile și luptele cu tine însuți, dar și cu înverșunările contemporanilor. În această nouă încercare, Domnul Dumnezeu ne grăiește de la inimă la inimă, asigurându-ne că toți potrivnicii: „Vor fi pierduți și secerați, oricât ar fi de viteji și de mulți. Și te-am smerit și nu te voi mai smeri. Voi sfărâma jugul de pe grumazul tău și voi rupe lanțurile tale” (Naum 1, 13). Cred că vrăjmașii nevăzuți, dar simțiți ai omului, au auzit care este viziunea de viitor.

Ca să nu auzim glasul veșnic: „Iată, sunt împotriva ta” (Naum 2, 14 și 3, 5), să ne îndreptăm viața noastră și să devenim „de mult preț”, în familia noastră, societatea noastră, în viața fiecăruia dintre noi, în viața noastră personală, ca prunci ai Domnului Dumnezeu!

Și în același spirit specific marelui poet național, continuă șirul ideilor: „O! Nu trebuie oameni mulți pentru asta...Spiritul public este fapta puținilor oameni. O singură frunte unsă cu mirul lui Dumnezeu este în stare să farme oceanul cugetărilor omenești, o singură volbură gigantică, care să se înalțe din fundul abisului mării până în sus în nourii gânditori din cerul luceafărului ce se numește geniu”.

Mihai Eminescu și cu Sfinții Națiunii Române, au privit din ceruri și au sprijinit ceea ce s-a săvârșit în anii 1916-1918, cu jertfe uriașe, făurindu-se Unirea cea Mare a pruncilor lui Dumnezeu, din Grădina Maicii Domnului.

Acum nu este necesar să „răscoliți geniul național” cum cerea Mihai Eminescu și să ne tulburăm rostirea, voința și inima! Avem de lucru în Grădina Maicii Domnului, Dacia Edenică, așa cum o numește în cartea sa, cu același titlu, scriitorul hăruit, Miron Scorobete și să veghem ca în pace să rodească jertfa care a dus la Sfânta Unire!

Să nu se supere nimeni, nici să se îngrijoreze că „Unirea cea Mare” ar face vreun rău cuiva înlăuntru și în afara țării. Neamul Românesc este pașnic și în Vatra Românească, au viețuit mereu și vor viețui toți pruncii lui Dumnezeu, fără deosebire!

Câtă iubire și respect dăm altora, atâta vom primi!

Domnul Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți, ca pe frați de-o mamă, Maica Domnului!

Să nu uităm Cuvântul Domnului Iisus: „Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar