news        mail   location

 
 

Grija cea mai mare pentru noi oamenii este de a avea viața noastră pe primul plan, adică să ne îngrijim pentru apărarea ei, ca pe lumina ochilor. Profetul David, în rugăciunile sale stăruitoare către Domnul Dumnezeu, spunea: „Păzește-mă, Doamne, ca pe lumina ochilor; cu acoperământul aripilor Tale acoperă-mă” (Psalmul 16, 8).

 

Aceasta era credința lui și trebuie să fie și a noastră, adică să avem nădejdea optimistă că nu vom fi părăsiți de către Domnul Dumnezeu, Căruia ne adresăm cu credință nestrămutată: „Dumnezeul meu, ajutorul meu și voi nădăjdui spre Dânsul, Apărătorul meu și puterea mântuirii mele și sprijinitorul meu, lăudând voi chema pe Domnul și de vrăjmașii mei mă voi izbăvi...și când mă necăjeau am chemat pe Domnul și către Dumnezeul meu am strigat: Auzit-a din locașul Lui cel Sfânt glasul meu și strigarea mea, înaintea Lui, va intra în urechile Lui” (Psalmul 17, 3-8).

Cu năvală vine întrebarea: „Aș putea oare face mai mult, mai ales când este vorba de mântuirea altora? Lucrarea mea nu înlocuiește oare toate celelalte, și încă cu mai mult folos, prin deprinderea unei mari jertfiri de sine? Doar munca însăși nu este rugăciune? Nu am citit oare ce spune Sfântul Grigore, că râvna pentru mântuirea sufletelor este jertfa cea mai mare și folositoare care se poate aduce Domnului Dumnezeu?” Și a aduce lui Dumnezeu o jertfă spirituală, înseamnă a-I oferi lui Dumnezeu ceva ce-L preamărește, adică, mântuirea unui suflet.

Așadar, fiecare dintre noi, însă, trebuie să-și ofere mai întâi sufletul propriu, după mărturiile Scripturii: „De vrei să fii plăcut lui Dumnezeu, să ai milă de sufletul tău”. Numai după ce ne-am făcut ordine în propria casă a sufletului, vom putea oferi și altora aceeași fericire. Cu cât omul își unește mai strâns cu Domnul Dumnezeu, întâi sufletul său, apoi sufletul altuia, cu atât mai spornică va fi jertfa sa.

Această unire necesară cu Dumnezeu, care nu se poate menține decât hrănită cu rugăciune, izvorâtă din inimă și care întărește viața lăuntrică, făcând și pe alții să trăiască o astfel de viață, este o lucrare iubită de Domnul Dumnezeu. De aceea, Sfântul Pavel ne îndeamnă să ne „rugăm neîncetat” (I Tesaloniceni 5, 17), după ce, mai înainte, ne poruncește să ne bucurăm: „Bucurați-vă!”, fiind un imperativ ca în fiecare zi să ne bucurăm și să ne rugăm și mai ales de a „mulțumi Domnului Dumnezeu” pentru toate: „Dați mulțumiri pentru toate, că aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Iisus Hristos pentru voi! Duhul să nu-l stingeți” (I Tesaloniceni 5, 18).

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar