news        mail   location

 
 

Iată că o femeie se ocupă de ramura Filosofiei politice și abordează un „feminism”, arătând egalitatea între femei și bărbați. În secolul IV, î. Hr., filosoful Platon recomanda ca fetele să aibă o educație similară cu cea a bărbaților, iar în secolul IV d. Hr., filosoafa Hypatia, care era și o matematiciană marcantă, preda în Alexandria Egiptului.

 

În anul 1790, în anumite scrisori despre educație, istoricul britanic Catharine Macaulay, afirma că aparenta slăbiciune a femeilor este cauzată de o educație greșită. În anul 1869, lucrarea lui John Stuart Mill: „Supunerea femeilor”, susține egalitatea între sexe, iar la sfârșitul secolului XX, un val de activism feminin începe să răstoarne majoritatea inegalităților sociale și politice dintre cele două sexe în societatea occidentală, după cum bine se știe.

În Istoria lumii, femeile au fost considerate inferioare bărbaților, dar în secolul al XVIII-lea, starea aceasta a început să se clatine, printre cele mai puternice și hotărâte voci fiind și revoluționara engleză Mary Wollstonecraft (1759-1797).

Ca soluție salvatoare se ia în considerare Educația egală „că dacă bărbatul și femeile ar primi aceeași educație, atunci ar dobândi același caracter bun și aceeași abordare rațională a vieții, deoarece, la nivel fundamental, creierul și mintea lor funcționează similar. Se cunoaște cartea sa: În apărarea drepturilor femeii¸ publicată în anul 1792, care a fost, oarecum, un răspuns la textul lui Jean Jacques Rousseau, Emile (1762), care recomanda ca fetele să fie educate diferit de bărbați și că aceștia din urmă (adică bieții) să învețe să le respecte și să le iubească, pentru că Mary Wollstonecraft îndemna: „Să oferim femeii aceleași drepturi și ea va emula virtuțile bărbaților” (pagina 175).

Pot spune, fără să greșesc: Femeia este mai presus de virtuțile bărbaților și că prin ea se mântuiește lumea! În fața Domnului Dumnezeu nu există diferențe de genuri, între bărbat și femeie!

Calinic Argeșeanul

Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
La Praznicul Înalțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică ce a îmbinat tradiția cu arta sacră și rugăciunea la Biserica Valea Danului.
Milostenia pune cel mai bine în evidenţă manifestarea creştinului în societate. Este expresia vizibilă a modului cum ne punem în lucrare credinţa noastră, care este moartă, dacă nu o susţinem cu fapte pe măsură.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar