news        mail   location

 
 

În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.

 

Cărțile pe care le-a scris alcătuiesc ele singure o bibliotecă, iar revista „La Critica” pe care a întemeiat-o în 1903 și pe care o conduce fără întrerupere și o scrie în marea ei parte el însuși, poate servi din toate punctele de vedere ca model de publicație științifică, prin seriozitatea, unitatea, dimensiunile și adâncimea tratării problemelor. Subliniem, ca și G. Gentile, de care îl lega o veche prietenie și colaborare, faptul că B. Croce este un filosof idealist.

Opera lui Croce cuprinde cu precădere domeniul filosofiei, al criticii literare și al criticii istorice. Din cele mai valoroase, menționăm: Estetica, 1902; Teoria della storia e della storiografia, 1912 și La Poesia, 1936. Să mai adăugăm: Estetica ca știință a expresiunii și lingvistică generală, și alte zeci de volume sub titlul general „Filosofia della spirito”.

Vom prezenta câteva fragmente din lucrarea sa, Estetica, 1902, pentru o mai bună cunoaștere a gândirii sale: Cunoștința intuitivă: „Cunoașterea umană are două forme: este, sau cunoașterea intuitivă sau cunoașterea logică; cunoașterea prin fantezie sau cunoașterea prin intelect; cunoașterea individului sau cunoașterea universului; a lucrurilor sau a relațiilor lor; este, cu un cuvânt, sau producătoare de imagini sau producătoare de concepte. Independența intuitivă  față de cea intelectuală: „Cel dintâi lucru pe care trebuie însă a ni-l fixa bine în minte este că cunoștința intuitivă nu are nevoie de stăpâni: n-are nevoie să se sprijine pe nimeni; nu are nevoie să ceară împrumut ochii nimănui, pentru că și-i are pe ai săi și încă foarte sănătoși. Și dacă nu poate încăpea îndoială că în multe intuiții se pot găsi amestecate concepte, în altele nu e urmă de un astfel de amestec; ceea ce dovedește că el nu e necesar. Impresia unui clar de lună, pictat de un pictor; conturul unei țări, deliniat de un cartograf; un motiv muzical fin sau energic; cuvintele unei poezii lirice sau acelea prin care cerem, poruncim și ne plângem în viața cotidiană, pot fi foarte bine toate fapte intuitive, fără umbre de referințe intelectuale” (Antologia filosofică, 1943; B. Croce: Logica come scienza del concetto puro).

Calinic Argeșeanul

Catedrala orașului Mioveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion din Patriarhia Ecumenică.
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, foarte mulți pelerini și-au îndreptat pașii către mănăstirea argeșeană NegruVodă din municipiul Câmpulung Muscel. În această zi binecuvântată au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion, Biserica Albaneză din Americi, Patriarhia Ecumenică.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns astăzi în comunele argeșene Cuca și Cotmeana, care aparțin de protopopiatul Pitești.
Toată suflarea ortodoxă sărbătoreşte în ziua Înălțării Sfintei Cruci, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar