news        mail   location

 
 

Auzeam și noi ziceri din acestea mai sentențioase, drept adevăruri axiomatice și eram foarte atenți. Cădeau greu, ca sabia! Când părinții spun asta înseamnă că este ceva grav: ai greșit și drumul, dar și pe tovarășii de drum!

 

Când o auzi de la profesori, deja se agravează situația. Este o mare problemă, pentru că părinții te tratează cu condescendență.

Iar când devii de băgat în seamă, în societate, și auzi de la un concetățean întrebare cu sens și conținut de înțelepciune, trebuie să schimbi drumul, direcția și însoțitorii pe cărările vieții!

Când eram preot în Transilvania și eram vecin cu mătura Irina Iușan, care avea un flăcău pe nume Ionaș (Ioan), o auzeam vorbind aproape singură despre Ionaș, care întârzia la „priveghere” cu pălincă, până spre zorii zilei:

- No, vezi, domnule părinte, ce înseamnă să ai însoțitori bețivi? Te faci cu ei, și dacă ești capturat de vicii, ajunge pentru viața întreagă, ca să te nenorocești pe tine și familia ta și să fii bun de nimic! Când auzeai, că esti bun de nimic erai pentru totdeauna un proscris în fața ardeleanului. Om de nimic! Om terminat! Om neom!

Pentru toate acestea, unii dintre noi dau vina pe voia liberă a omului sau liberul arbitru, stări zidite de Domnul Dumnezeu în ființa noastră și că, dragă Doamne, nu putem face nimic și nu este vina noastră. Adică, a cui este vina? A lui Dumnezeu, care a făcut pe om cu voia liberă, auzi răspunsul comod, acuzând chiar pe Divinul Creator. Cum adică? Dumnezeu te duce la bodegă? El îți croiește tovarăși la drum? El îți toarnă în pahar? Tot El ți-l toarnă pe gât și cât mai multe? Așa este când se uită: tovărășiile rele strică obiceiurile bune!

Acesta, da, tupeu și nerușinare nemaiîntâlnită vreodată! Când ai primit voia liberă, înseamnă că ai libertatea să alegi în viață drumul cel mai sigur, și viața cea mai potrivită, plină de virtute; să duci o viață model și de bucurie pentru familie, pentru școală, pentru societatea în care viețuiești.

Boethius îndeamnă: „Depărtați-vă, așadar, de vicii, cultivați virtuțile, înălțați-vă sufletul la speranțe drepte, adresați rugăciuni umile spre înalt, considerând pe Dumnezeu deasupra acțiunilor  și evenimentelor umane” (pag. 112).

Mă bucur să spun că totul este rezolvat, când lăsăm în seama Domnului Dumnezeu întreaga grijă și încep să cânt: „Grija cea lumească, acum să o lepădăm!”

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar