news        mail   location

 
 

În opera filosofului Anicius Boethius, De Consolatione Philosophiae ( c. I, 1 1-6, pag. 80), se găsește un episod impresionant, despre care, pe bună dreptate, se susține de specialiști, că este o bucurie că s-a păstrat până în zilele noastre.

 

Iată, cum Boethius, descrie acest fenomen al apariției, fără a considera că este o viziune halucinantă: „În timp ce mă gândeam în tăcere la aceste lucruri și, cu ajutorul condeiului îmi scriam plângerea înlăcrimată, mi s-a părut că deasupra capului meu stătea o Femeie cu un chip venerabil, cu ochii scânteietori și pătrunzători peste puterea obișnuită a omului, cu un ten vioi și o vigoare inepuizabilă, deși era atât de plină de ani încât nu se putea crede că era de vârsta noastră. Statura ei era greu de estimat. Acum se afla în măsura obișnuită a omului, acum apărea că atinge Cerul cu vârful capului ei, iar când îl ridică mai sus, pătrundea în Cerul însuși și evita vederea oamenilor care o priveau. Veșmintele ei erau țesute cu cea mai fină îndemânare din firele cele mai subțiri ale unui material indestructibil și, după cum am aflat ulterior din propriile ei cuvinte, le țesuse cu mâinile sale, dar un fel de ceață a vârstei neglijate le voala frumusețea, așa cum se întâmplă cu picturile înnegrite de fum. La baza tivului de jos al hainei era brodată litera grecească P, iar în partea de sus, litera Theta (T), iar într-o literă și cealaltă existau trepte desenate în formă de scară, cu ajutorul cărora se putea urca de la litera inferioară la cea superioară. Mâinile unor persoane violente însă rupseseră această haină și luaseră din ea cât de multe bucăți au putut. Cu mâna dreaptă ținea niște caiete, iar cu stânga un sceptru!”

Cred că această descriere vizionară a filosofului Boethius Anicius este „icoana” în care se zărește Maica Domnului, deci și Maica Filozofilor, care, în chipul ceresc al unui taumaturg, îl îndeamnă pe filosoful plângăreț, să nu-și ascundă rănile, pentru a-l putea vindeca: „Vorbește, nu ascunde ceea ce gândești, dacă dorești ajutorul doctorului, este oportun să arăți rana”, și auzind acest îndemn, Boethius își povestește viața, un fel de „mărturisire” (în Apologia sa)!

„Maica Domnului auzind zbuciumul său, consideră că nu are niciun motiv să se plângă din cauza exilului, pentru că nu există un asemenea loc pentru înțelept; adevărata casă a filosofului este împărăția înțelepciunii și de aici nimeni nu-l poate exila, decât el însuși!”

Când Filosofia l-a întrebat dacă totul este o întâmplare, Boethius a răspuns că Dumnezeu este Cel care prezidează opera Sa și că lumea nu este guvernată de întâmplare, ci de Înțelepciunea Dumnezeiască!

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar