news        mail   location

 
 

Este necesar ca acum să prezentăm câteva tablete din lucrarea: De consolatione philosophiae (Despre consolarea Filosofiei), lucrare elaborată între anii 523-524.

 

Se presupune că este cel mai cunoscut text al lui Boethius și din multe privințe, cel mai ușor de parcurs. În manualele și comentariile de Logică, scrise într-un stil sărăcăcios și arid sau Tratatele teologice, care analizează cele mai complicate aspecte ale doctrinei hristologice, Consolatio abordează teme care privesc condiția și viața fiecăruia, cu care nu va fi greu să te identifici.

Paginile sale sunt redactate într-o proză elegantă, care alternează cu versuri scurte și prezintă un dialog imaginar între autorul însuși (Boethius) și personajul Filosofia, în perioada petrecută în închisoarea din Pavia și în cea mai grea așteptare din viața omului, executarea sentinței de condamnare la moarte din cauza intrigăriilor puse la cale în curtea regelui ostrogot Theodoric, fiind acuzat pe nedrept de trădare.

Mare echilibru sufletesc a avut Anicius Boethius, ca în stări limită să poată să-și adreseze sieși o meditație, fără a fi o elaborare „speculativă erudită”, și tocmai pentru aceasta este un text universal, cuprinzând problemele esențiale ale gândirii umane, gândindu-se să dea un sens vieții și mai ales pentru clarificarea și așezarea gândurilor.

Cartea sa, Cartea Închisorii ar putea fi denumită, considerată „operă” este alcătuită din cinci cărți, ce cuprind un dialog filosofic, apropiate de lucrările lui Platon.

Marele cărturar, filosoful Boethius, alcătuind Consolatio, a folosit un grup variat de tradiții și alte metode literare posibile, amintind:  genul literar al consolării, folosind operele: Tusculanae Disputationes a lui Cicero și Consolationes a lui Seneca, în dialog filosofic, specific tradiției antice. Iar ca adaos, se amintesc și Protrepticus al lui Aristotel și Hortensius al lui Cicero; și, bineînțeles, din satirele menippoene ale lui Marcus Terentius Varro și, ca vârf al priceperii: La nozze di Filologia o Mercurio a lui Martian Capella.

Iată ce întindere are Boethius în domeniul filosofiei și culturii generale și speciale. Astfel că, această celebritate antică stabilește un echilibru între filosofie, proză și poezie, în care învățăturile filosofice se îmbină cu bucuria versului, în tradiția latină există multe exemple de așa „consolări”, adică: poezii, oratorii, ceremoniale, scrisori sau alte tratate filosofice care dau putere de consolare în nenorociri: doliu, putere în fața exilului sau alte nenorociri nefaste, abătute asupra oamenilor (pag. 75).

Dar despre toate, Rugăciunea a rămas singura Speranță, punte de aur, de la Pământ la Cer, de unde Dumnezeu ne veghează!

Calinic Argeșeanul

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar