news        mail   location

 
 

Pe vremuri (ca elev și student) eram învățați, iar unii mai și glumeau, că Arie, după ce și-a mărturisit „credința” șchioapă și departe de adevăr, Sfântul Nicolae i-ar fi dat niște pălmi mai pline de viteză, gest care a dus la condamnarea sa, că a lovit și a greșit, chiar dacă avea dreptate.

 

Mai mult, unii glumeau, că Sfântul Spiridon l-ar fi trăznit peste cap cu o cărămidă, care s-a descompus în trei: apă, pământ și foc! Eram în mare confuzie. Unii, cam speriați, iar alții, mai viteji, cu regrete că n-am fost și noi pe vremea aceea ca să-i arătăm noi, lui Arie, ce credință trebuie să aibă și să nu mai tulbere lumea.

Unii, mai mucaliți, susțineau că, după palmele încasate de la Sfântul Nicolae și după izbitura cu cărămida, se zicea că bietul Arie, ar fi ieșit afară și și-ar fi vărsat mațele, murind, ca drept pedeapsă de la Dumnezeu!

Credeam pe jumătate că Arie a încasat un set de palme și pumni din partea Sfântului Nicolae, dar că n-ar fi murit, după cum se credea de la distanță. Și ca să nu încep a „plânge” pentru Arie cel bătut, am început un calcul: data de naștere a lui Arie ar fi 256 d. Hr, și că ar fi trăit 80 de ani, până în anul 336. Iar dacă mai continuăm, bătaia ar fi fost în anul 325, și scăzând din 336, ar fi 11 ani de viață, după „răfuiala” dogmatică. Deci n-a murit din cauza bătăii și nici în anul 325 (în perioada primului Sinod Ecumenic), ci tocmai în anul 336, după 11 ani de trai pe vătrai, ședința Sinodului de la Niceea, având loc în perioada 20 mai – 25 august 325.

Arie ereziarhul avea curaj în mărturisirea sa. Așa cum se știe, erau trei direcții, adică trei grupări:

I. Osius de Cordoba, Alexandru și Atanasie cel Mare (diacon): susțineau credința ortodoxă în Iisus Hristos că este Dumnezeu și Om;

II. Secund al Ptolemaidei, Teonas al Malmaricii și încă 20 de episcopi, care erau de partea lui Arie;

III. Eusebiu de Nicomidia și ceilalți episcopi, țineau calea de mijloc.

Sinodul a respins orice scădere a credinței și s-au întocmit primele șapte articole din Simbolul Credinței, pe care îl mărturisim, fără schimbare, până în zilele noastre.

Nu știm ce pedeapsă a primit Arie de la Domnul Dumnezeu, iar dacă a văzut pe Iisus Hristos a înțeles mai bine cine este Dumnezeu Iisus Hristos și că învățătura adevărată se păstrează cu sfințenie și nu devine o „gâlceavă” și sminteală, pentru că orice negare a Credinței adevărate, se face din cauza ignoranței, a mândriei și a curajului eretic!

Domnul Dumnezeu este Adevărul!

Calinic Argeșeanul

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar