news        mail   location

 
 

În cadrul Liceul Tehnologic Regele Mihai I din municipiul Curtea de Argeș, a fost organizat un simpozion despre Familia Regală a României. Evenimentul face parte din proiectul intitulat „Recurs la cultură în termenii valorilor autohtone”, subvenționat de Secretariatul General al Guvernului României.



 

Această manifestare culturală este rezultatul parteneriatului încheiat între trei instituții de învățământ din județele Argeș și Mureș: Liceul Tehnologic Avram Iancu din Târgu Mureș, Liceul Tehnologic Ferdinand I din Curtea de Argeș și Liceul Tehnologic Regele Mihai I din Curtea de Argeș, în incinta căruia ființează și Seminarul Teologic Neagoe Vodă Basarab.

În deschiderea evenimentului, s-au cântat imnul național și imnul regelui. După acest moment solemn, elevii și dascălii din școlile amintite au prezentat diferite referate cu teme legate de istoria familiei regale, precum și de importanța acesteia în istoria modernă a statului român. Proiectul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, prin Sectorul Cultural și Comunicații Media, sub coordonarea monahiei Cecilia Leotescu, ghidul mănăstirii argeșene Aninoasa.

 La acest eveniment au participat elevi și profesori din cadrul Liceului Tehnologic Avram Iancu din Târgu Mureș.  Aceștia au avut ocazia să viziteze în acest final de săptămână, mai multe obiective istorice ale Eparhiei Argeșului și Muscelului. În cuvântul rostit, doamna profesoară Maria Baldean a dorit să amintească că Familia Regală se bucură de multă prețuire și în județul Mureș.

Elevii Liceului Tehnologic Ferdinand I au prezentat mai multe referate despre regele Ferdinand, iar doamna director Andra Michai a pregătit alocuțiunea intitulată „Regele străin cu o inimă de român”.

Din partea Liceului Tehnologic Regele Mihai I au fost prezentate mai multe referate între care amintim pe cel realizat de  doamna profesoară Ecaterina Alunița Bîlea care a vorbit despre Modernizarea statului în perioada lui Carol I – arhitectură și urbanism.

Seminarul Teologic,, Neagoe Vodă Bsarab” din Curtea de Argeș a fost reprezentat de o parte din elevii acestei instituții de învățământ  care au fost însoțiți de doamna Mihaela Filipoiu, professor de limba și literature română.

Proiectul va continua cu mai multe excursii tematice pentru elevi liceeni din județele Argeș și Mureș. O etapă importantă se va desfășura în cadrul Liceului Tehnologic Avram Iancu din Târgu Mureș unde la finalul săptămânii viitoare, în perioada 27-29 septembrie, va fi organizat un nou simpozion, care va evidenția personalitatea eroului național Avram Iancu, de la nașterea căruia aniversăm două secole.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar