news        mail   location

 
 

Ansamblul feudal „Curtea Domnească” din Cetatea Basarabilor, a găzduit în perioada 16-18 august evenimentul cultural: „Curtea de Argeș – leagăn al Ortodoxiei și statalității românești”. În cadrul manifestării s-a desfășurat Festivalul Cavalerul Negru, aflat la a treia ediție, organizat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Cultural și Comunicații Media și Asociația Dacia Concept, în parteneriat cu Primăria Municipiului Curtea de Argeș.



 

Evenimentul a început cu o paradă a Voievozilor făcută de către Asociația Lupii Albi, care a pornit din Curtea Bisericii Domnești, pe Bulevardul Basarabilor, până la Catedrala ctitorită de Sfântul Neagoe Vodă Basarab.

Publicul s-a putut bucura de piesa „Ion”, pusă în scenă de către studenți de la UNATC.

Deschiderea oficială a evenimentului a aparținut părintelui Ovidiu Vlăsceanu – Consilier Cultural și Comunicații Media în cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, care a transmis Arhiereasca Binecuvântare și a dat citire unui material în care s-a arătat cum a fost salvată Biserica Sfântul Nicolae Domnesc de către istoricul Nicolae Iorga.

Ilinca Din și Ana Maria Baltag au bucurat sufletele celor prezenți prin frumusețea melodiilor interpretate pe scenă.

Prima seară a festivalului s-a încheiat cu concertul a două trupe: Korsar și Mustang.

A doua seară a întâlnirii a debutat cu Chitariștii de la Argeș, care au susținut un concert de muzică folk, fiind urmați de Daria Maria Ninu și Ștefan Ducu, care au susținut un program muzical aparte. Familia Udrea a oferit momente de neuitat, prin melodiile care au răsunat în Cetatea Basarabilor, încălzind inimile spectatorilor.

Un moment deosebit la această ediție a fost prezentarea, în premieră, a filmului: Balada Soarelui Răsare, care a fost primit cu aplauze și mari emoții. Seara s-a încheiat cu un program muzical oferit de Sergiu Chirilă, Marius Sâmpelean și Florin Sâmpelean.

Ultima zi a Festivalului Cavalerul Negru a oferit un program minunat, dovadă fiind sutele de spectatori, care au umplut curtea Bisericii Domnești. Întâlnirea a început cu piesa de teatru De-ale Carnavalului, jucată magistral de studenții de la UNATC, iar Ansamblul Cununa Domneștiului a deschis seara cultural-istorică, arătând cât de frumoasă este muzica populară, care este exprimată vizual prin minunatele costume populare.

Patricia Bădița a realizat un moment de magie prin muzica deosebită care a răsunat din glasul ei cald,  programul fiind continuat de Grupul „Mărturisitorii” de la Clubul Elevilor din municipiul Curtea de Argeș, care a dorit să arate publicului, cât de importantă este tradiția și muzica.

 Momentul poetic a fost oferit de actrița Lamia Beligan, care a recitat poezii dragi iubitorilor de cultură.  

Festivalul s-a încheiat cu spectacolul istoric Cavalerul Negru susținut de către membrii asociației Lupii Albi, un spectacol în care cei prezenți au putut vedea un turnir între cavaleri.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar