news        mail   location

 
 

Sfântul Munte Athos a fost și rămâne un reper de viață monahală pentru întreaga Ortodoxie. De-a lungul timpului, și mai nou după 1990, călugării români care au mers în pelerinaj sau au viețuit un timp în Sfântul Munte Athos și-au dorit să construiască în România mănăstiri noi, după tipicul athonit, sau să impună o rânduială athonită în unele mai vechi.



 

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, având la bază această dorință,  în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului în ziua de 1 mai a fost sfințită piatra de temelie pentru un nou schit  închinat Sfântului Neagoe Basarab. Acesta urmează să fie construit în comuna argeșeană Vlădești și va avea călăuzirea părinților români de la Schitul Lacu din Sfântul Munte.

Cu ajutorul credincioșilor iubitori de Dumnezeu, într-o perioadă scurtă de doar șapte luni, a fost ridicat un paraclis care a fost pus sub ocrotirea Sfântului Neagoe Vodă Basarab.  De aceea, în această binecuvântată zi de duminică, la primele ore ale dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a săvârșit o slujbă de binecuvântare a noului altar de rugăciune. După acest moment, Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți, diaconi și monahi din țară și de la Muntele Athos, în prezența credincioșilor, mulți dintre ei ctitori ai acestui sfânt aşezământ.  

În cuvântul rostit cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a mulțumit părinților veniți de la schitul Lacu pentru noul altar de rugăciune care reprezintă începutul noului așezământ monahal.

Părinții de la Chilia Buna Vestire a Schitului Lacu, din Muntele Athos, au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Calinic al Argeșului și Muscelului să pună în lucrare intenția de a ctitori primul sfânt lăcaș închinat celui între sfinţi, voievodul Neagoe Vodă Basarab, al Ţării Româneşti, la îndemnul unor frați români din țară.

În această atmosferă deosebită cei prezenți au avut ocazia să urmărească un scurt  program de colinde.

Schitul Sfântul Neagoe Vodă Basarab a fost înființat de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin decizia 181, din 28 septembrie 2022. Sfântul Voievod Neagoe Basarab a practicat rugăciunea isihastă, pe care a deprins-o de la Sfântul Ierarh Nifon.            

Sfântul voievod Neagoe, ctitorul bisericii de la Curtea de Argeș, este unul dintre cei mai cunoscuți ctitori români din Athos. El a fost și un domnitor cultivat, un om duhovnicesc, cu viață ascetică și nevoință isihastă.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar