news        mail   location

 
 

Când ne pronunțăm despre Istorie, în general, și mai ales, când avem în vedere Istoria unică a Neamului Românesc, trebuie să începem cu gândul transmis nouă de Nicolae Bălcescu, sfântul istoriografiei românești.

 

El ne-a lăsat definiția a ceea ce înseamnă Istoria: „Istoria este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea își vede trecutul, prezentul și viitorul!”

Dacă ar fi să facem un concurs, cu tema: Ce cărți ați citit, până azi, din domeniul vast al Istoriei Universale? Dar ce cărți ați citit scrise de istoricii români? Care credeți că ar fi răspunsul?
La noi, românii, s-a scris Istorie, nu glumă. Cronicile domnești, Letopisețele celebre, Istoria Românilor de Xenopol, Nicolae Iorga, în zeci de volume; o istorie a lui Florin Constantiniu; Istoria Românilor, în volume uriașe, editate de Academia Română, prin ostenitorii ei. Apoi, Constantin Daicoviciu și mulți alții, printre care și istorici din sânul Bisericii Ortodoxe Române: Nicolae Șerbănescu, Ion Rămureanu, Mircea Păcurariu, Ion Răuțescu, Alexandru Moraru și mulți alți ostenitori ai condeiului de la Cernăuți: Valeriu și Milan Șesan, profesorii mei de la Sibiul medieval.

Remarcabilul tezaur istoric este prezentat în cele patru volume elaborate pe bază de arhive: Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai I, de istoricul Ioan Scurtu.

Ne putem uita cu bucurie și cu sentimente nobile, în oglinda de cristal a Istoriei Neamului Românesc, multimilenar pe fața Pământului. Am dorit să fac o chemare pentru a citi Istoria Poporului Român. Voi încheia această tabletă cu cele scrise de filosoful Vasile Conta: „Cartea unde timpul își scrie părerile și impresiile sale este istoria. Ea formează oglinda adevărului, împărțită în marile capitole care reprezintă viața unui popor: patriotismul, înțelepciunea, libertatea și înfrățirea!”

Recomand o carte de Istorie, absolut necesară de citit, de Gheorghe Brătianu, pe care-l pomenesc acum: O enigmă și un miracol: Poporul român!

Așa am trăit și trecut prin Istoria lumii: ca o enigmă și un miracol!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar