news        mail   location

 
 

Eparhia Argeșului și Muscelului s-a aflat astăzi în sărbătoare cu ocazia împlinirii a 15 ani de la proclamarea locală a canonizării Sfântului Voievod Neagoe Basarab.  Întreaga suflare argeșeană și-a adus astfel aminte de evenimentul petrecut în seara de 25 septembrie a anului 2009,  când foarte mulți credincioși prezenți în curtea ctitoriei voievodale din Curtea de Argeș,  au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel,  care a fost însoțit atunci de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.



 

Pe esplanada vechii Catedrale, în prezența Preafericirii Sale și a ierarhilor invitați la acest eveniment, a fost făcută proclamarea locală a canonizării în rândul sfinților pentru: voievodul Neagoe Basarab, mitropolitul Iachint de Vicina și Cuviosul Ioanchie cel Nou de la Muscel.  Amintindu-ne de acel apus de soare superb, numit de Părintele Patriarh ,,lumină lină”, nu avem cum să uităm momentul în care Episcopia Argeșului și Muscelului  a fost ridicată la demnitatea eclesiastică de Arhiepiscopie, iar Ierarhul ei, Calinic Argeșeanul, la aceea de Arhiepiscop, spre bucuria argeșenilor și muscelenilor. Cu această ocazie, frumoasa catedrală din Cetatea Basarabilor,  ridicată între anii 1512-1517,  a primit cel de-al doilea hram,  închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.

Evenimentele dedicate cinstirii Sfântului Neagoe Basarab au început încă de aseară.  Astfel,  în ctitoria voievodală din municipiul Curtea de Argeș a fost săvârșită slujba Vecernei și Acatistul Sfântului Neagoe Basarab. În această dimineață, Ierarhul Argeșean, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în frumoasa și măreața catedrală, care a împlinit anul acesta 507 ani de existență. Răspunsurile au fost date de corul elevilor de la Seminarul Teologic ,, Neagoe Vodă Basarab” din Curtea De Argeș.

Având în vedere importanța acestui eveniment, astăzi la Curtea de Argeș au ajuns foarte mulți credincioși care au evlavie la acest mare voievod ce a avut o domnie de numai 9 ani, între 1512-1521.

Pentru Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, ziua de 26 septembrie a acetui an, este cu totul deosebită, Chiriarhul aniversând 80 de ani de viețuire pe acest pământ, aproape 40 de ani de arhierie și 15 ani de la ridicarea în treapta de Arhiepiscop. Astfel, în cuvântul rostit, Ierarhul a vorbit despre moștenirea spirituală și materială pe care Sfântul Voievod Neagoe Basarab a lăsat-o urmașilor săi.

Cu această ocazie, în fața ctitoriei voievodale, Chiriarhul Eparhiei a semnat hrisovul de întemeiere  pentru „Basarab Fest” – primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești, care va avea loc, în perioada 27-29 septembrie 2024, în județul Argeș. Acest eveniment se va desfășura sub patronajul Ministerului Culturii în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Academia Română.  

Muzica, poezia, teatrul, știința, meșteșugurile medievale și jocurile copilăriei se vor „coagula” în Argeș pentru a aduce un omagiu întemeietorilor Țării Românești. Evenimentele vor fi moderate de către Dan Negru, Rareș Prisacariu și Claudiu Dumitrache. Festivalul va reuni mai multe personalități academice, oameni de cultură și știință, ambasadori și reprezentanți ai instituțiilor publice.

Ca un mare apărător al Ortodoxiei universale, Sfântul Neagoe Basarab s-a îngrijit de Biserica lui Hristos din sud-estul Europei şi Orientul Apropiat, aşa cum o făceau odinioară împăraţii din Bizanţ. A ajutat mănăstirile din Muntele Athos, danii importante a oferit patriarhiilor din Constantinopol şi Ierusalim şi a sprijinit multe mănăstiri sârbeşti, după cum arată părintele profesor Mircea Păcurariu. În ţară este ctitor la mănăstirile Tismana, Snagov, Dealu, Glavacioc din Argeş, la Ostrov-Călimăneşti şi a refăcut biserica Mitropoliei din Târgovişte.

Viziunea lui asupra lumii în calitate de conducător creştin o regăsim în Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, urmaşul său la tron din cei şase copii pe care i-a avut cu soţia sa, Doamna Despina.

Domnia lui se încheie în septembrie 1521,  când s-a mutat la viaţa veşnică.

           

Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge.
În ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului, elevii și profesorii de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș, au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în Paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”
Iată și silogismul lui Henri Bergson (1859-1941): „Există două tipuri de cunoaștere: Cunoașterea relativă: cunoașterea obiectelor din lume dintr-o perspectivă particulară. Aceasta este atinsă folosind intelectul și rațiunea: noi suntem distanțați de obiectul în sine. Cunoașterea absolută: cunoașterea obiectelor din lume așa cum sunt realmente. Aceasta dobândită prin înțelegere intuitivă a adevărului: este o formă de cunoaștere foarte directă. Așadar, intuiția merge exact în direcția vieții” (pag. 226).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar