news        mail   location

 
 

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul l-a primit astăzi la reședința sa din Curtea de Argeș, într-o vizită particulară, pe Arhiepiscopul de Canterbury, dr. Justin Welby, care a venit însoțit de o delegație din care a făcut parte și ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Unit la Bucureşti, E.S. Andrew Noble LVO.



 

În prima parte a vizitei, Grația Sa a fost întâmpinat la noua Catedrală Arhiepiscopală unde a rămas profund impresionat de frumoasa primire făcută de corul Seminarului Teologic ,,Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș.

Delegația însoțită de Chiriarhul Eparhiei a vizitat locul destinat mormintelor regale aducându-se cu această ocazie un profund omagiu regelui Mihai și membrilor familiei sale care își odihnesc somnul de veci în această frumoasă catedrală.

Vizita a continuat la vechea Catedrală Arhiepiscopală, ctitoria Sfântului Neagoe Vodă Basarab, unde oaspeții au rămas impresionați de arhitectura bisericii, necropolă regală și voievodală. În acest loc, Grația Sa, dr. Justin Welby, a primit în dar din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic o icoană din argint cu chipul Maicii Domnului.

După acest moment, Ierarhul Argeșean a condus delegația către paraclisul și muzeul arhiepiscopal, iar în final distinșii oaspeți au admirat vechea bisericuță de lemn aflată în curtea mănăstirii argeșene.

Vizita s-a încheiat în Palatul Arhiepiscopal construit de regale Carol I unde înaltul oaspete a admirat sala Manole și camerele regale, toate fiind recent restaurate printr-un proiect cu finanțare europeană.

Arhiepiscopul de Canterbury este cel mai important episcop al Angliei și liderul mondial al Bisericii Anglicane. Reședința sa se află la Catedrala din Canterbury, care este cea mai veche catedrală din Anglia. În ultimul deceniu, primatul Bisericii Anglicane a condus ceremoniile religioase majore ale Angliei şi ale Familiei Regale britanice, precum comemorarea Ducelui de Edinburg în martie 2022 şi funeraliile de Stat ale Reginei Elisabeta a II-a, în septembrie 2022. Arhiepiscopul de Canterbury este cel care va conduce ceremonialul Încoronării Regelui Charles al III-lea, la Abaţia Westminster, în ziua de 6 mai 2023.

Din România, Arhiepiscopul de Canterbury va vizita Republica Moldova, unde se va întâlni cu Mitropolitul Petru al Basarabiei.

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar